JADE000 Creative Commons License 2017.06.11 0 0 22

Kedves Betegtársak!

Gondoltam leírom én is a történetemet, hátha segítek vele! Nekem is egy betegtárs fórum hozzászólása segített!

Kb. 2 hónapig szédültem. Minden éjjel álmomból ébredtem 6-8-10-szer is akár olyan forgó szédülési rohamokra, hogy azt hittem a fejem leesik. A forgó szédüléskor szemtekerezgés (szemmozgások), időnként fülzúgás, jobb fül pattogása, nyakmerevség. Nappal viszonylag jól voltam. Kis hányinger, bizonytalanság érzés maradt.

A neurológus és a fül-orr-gégész is, mivel az Epley menőver nem volt kiváltható, kizárta a BPPV-t. A neurológus pedig a negatív agyi MR után pszichiátriára küldött "ez pánikbetegség" címmel. Teljesen elképedtem és el is kenődtem rendesen. A BPPV egy viszonylag gyakori betegség, ennek ellenére kevés orvos rendelkezik róla kellő információval.

Idegileg a nem alvástól, forgó rohamok miatti stressztől teljesen tökre mentem. Végül az otoneurológiai rendelésen a vizsgálatok és az orvos szakértelme  igazolta a BPPV-t. Nálam állítólag a migrén hozhatta ki a betegséget. Migrén idején kifejezetten rosszabbul is voltam, jobban szédültem. Volt, hogy ülve tudtam csak elaludni, mert lefeküdni a szédüléstől nem tudtam. Most kaptam egy gyógyszert (szteroid), ami migrénre és szédülésre is van. Így részben ennek, részben a labirintus tornának köszönhetően a forgó szédülés megszűnt, este, hajnalban még szédelgek. De már ennek is örülök. Ez így elviselhető, a forgó rohamok nélkül.

A sorstársaknak leírok néhány hasznos infót, hátha segít! Igazából nem tudom megállapítani, hogy melyik mennyiben segített, de a betegség aktív időszakában kell valami kapaszkodó. Nekem ezek voltak azok:

Az éjszakákat egy idő után, este 1 tbl. Xanax segítségével tudtam átvészelni. Ez biztosított kb. 4 óra alvást egyhuzamban. Illetve relaxációra (net-ről hallgattam) aludtam el, ez is segített, hogy ne forgolódjak éjfélig vagy tovább.

Szintén éjjel szedtem, ha szédültem VertigoHeel nevű kombinált homeopátiás készítményt. Szédülésre, hányingerre van.

Elkezdtem Gingko Bilobát szedni. Állítólag kb. csak 1 hónap után fejti ki a hatását, de ártani nem árt - gondoltam. Jót tesz az agy keringésének.

Masszázs heti legalább 1x, főleg a nyak területén. Erős nyaki feszülés esetén jót tehet izomlazító gyógyszer is.

Nem ajánlott sokat enni egyszerre, főleg este, mert az emésztés elvonja az agytól a vért. Én sokkal rosszabbul voltam, ha túl sokat vagy megterhelőt ettem. Sőt már evés alatt szédelegtem a legtöbbször.

Ha az Epley manőver nem kiváltható, helyette lehet alkalmazni a Semont manővert. Bár nálam egyik sem váltotta ki a szédülést, ami előbb-utóbb javulást eredményezhetett volna. Azért az utóbbit csinálgattam.

Valóban a labirintus torna a megoldás. Esetemben csupán egy gyakorlat volt, amit nem tudtam megcsinálni szédülés mentesen. (Hanyatt fekve, fej jobbra fordít nyitott, majd csukott szemmel, szédülés végéig így maradni, majd vissza középre. Ugyan így a másik oldalra is. Kb. 15 percen keresztül. Illetve szemtorna föl-le, jobbra-balra, fejfordítással is.)

Nálam, úgy gondolom, ennek a gyakorlatnak a napi többszöri ismétlése hozta meg a javulást.

A manőverek és a (Szirmai dr.) labirintus torna megtalálhatók a net-en (youtube).

Le a kalappal mindenki előtt, aki ezt a betegséget végig csinálja. Mint megtudtam és mint tapasztaltam is, a stresszt, pánikrohamokat ez a betegség automatikusan magával hozza. De ha tudjuk mi a baj és tudjuk, hogy lesz kiút belőle, talán könnyebben átvészeljük! Sok-sok erőt és kitartást kívánok mindenkinek aki ezzel a betegséggel küzd! Jade