Traveller00 Creative Commons License 2017.06.10 -1 6 33193

Tavaly szeptemberi Montenegróról néhány sor:

 

időjárás: tenger 24-26 fok körüli, mindenképpen kellemes, hőfokok 28-30 C fok közt napközben.

 

Meglátogatott helyek:

 

Kotor

Kotori-öböl

Perast

Budva

Sveti Stefan

Petrovac-Canj

Skadarsko jezero , Skodrai tó

 

Az ország remek adottságokkal rendelkezik, viszont a környezetvédelem gyerekcipőben jár. Sok a szemét, strandokon üres pet palackok, cigicsikkek, jégkrém csomagolások és társaik.

Az ország igazi arca nem a napernyőkkel és nyugágyakkal menthetetlenül telitűzdelt tengerparton található, hanem beljebb, már a Skodrai-tó térsége is hozza a balkáni feelinget ütött-kupott Yugo autók , birkák-kecskék az úton, szamarak a tóparton, fillerekért árult borok, sajtok.

 

Dubrovnikból indulva hamar vége szakadt a napsütésnek, Kotor felett felhők gyülekeztek. Az út, ahogyan tovább délre iszonyatosan hosszú, véget nem érő, tele 40-50-60as korlátozásokkal, egymásba érő települések és sok helyütt mindenfelé lejtő út.

 

Kotor belvárosát látni kell, érdemes felmenni a fellegvárba, a lépcsők olyanok amilyenek, zárt cipő előny. Minden egyes fordulnál penetráns szagok, zsebkendők, törött üvegek.

 

A Kotori-öböl meglehetősen nemzetközi, sok angol, német skandináv turista, de szép számmal jönnek albánok és törökök is.

 

Budva az oroszoké, Kelet-Európa nyaral feeling, annak minden előnyével (orosz hölgyek) és hátrányaival ("kultúra"). Budva érdekes képet fest, egymást mellett a modern hotel vagy apartmanház és mellettük igen lepusztult épület a klasszikus kép (ugyanez részint Herceg Noviról is elmondható).

 

Sveti Stefannak szép a strandja, a fizetős kultúrált, a másik közepesen szemetes, az itt található étterem (Sveti Stefan beachen) kifejezetten sz.r és drága, a vörösbor ihatatlan (Vranac, biztos ebből is van több pincészettől való, és talán jó is..) , olyasmi, amit a vidéki restiben is félve szolgálnak fel. A raki a győri likörgyár "remekeit" idézte, egyszóval felejthető.

Előtte Kotor belvárosában sikerült belefutni egy lehúzó helyre, mindjárt az első napon két negatív gasztró élmény.

 

Második nap Virpazart és Skodrai tó, érdemes elautózni egészen Donji Muriciig, az út kalandos, lejt a szélrózsa minden irányába, de van pár km felújított szakasz, ahol bruttó 70-80 vihető, egyébként 40-50 (max)

 

A tó fantasztikus, hatalmas , csendes, tagolt partvonal, sok kis sziget, nagyszerű madárvilág és kellemes víz. Semmi hajóforgalom, egész nap két motorcsónak, az egyik helyi halász a másik rendőrség, olyan mint egy feszített víztükrű medence, hihetetlen élmény. Útközben néhány árus kínál bort, pálinkát, sajtot, ezt-azt fillérekért.

 

Virpazarban a Pelikán nevezetű étteremben a grilltál, a sajttál first class, bor, pálinka is itatja magát, bárkinek nyugodt szívvel ajánlom. Innen indulnak a kirándulóhelyek, de aki kicsit sportosabb ajánlom a kajakot, de privátok is viszneki ki motorcsónakkal (Donji Muriciban is), utóbbinál a plázs kavicsos, nyomokban tartalma turistákat, de annál több szamarat s kecskét :)

 

Sveti Stefanra visszatérve: a hegyoldalán van pár templom, onnan a kilátás első osztályú, naplemente pazar, út rossz, alacsony építésű autóval inkább ne.

 

 

A Petrovac , Buljarica , Canj partszakad csodás, főleg a vízről nézve. Buljaricán a kemping mellett van egy jó kis étterem olcsó árakkal. Restora Plaza Buljarica, 5-6 euró grillhús körettel, 1-2 euró kecskesajt (tálon), 1 euró a pálinka...

 

Illetve több olyan partszakasz , ami csak vízről közelíthető meg, ezeken szeptemberben senki vagy max 1 motorcsónak volt, a víz kristálytiszta, sok hal, tengericsillag, snorkelezni szuper.

 

Összeségében jó kis ország a főszezonon kívül korrekt árakkal, balkáni bájjal fűszerezve.