takacs.ferenc.bp Creative Commons License 2017.06.09 -2 1 492

A természetben nem található desztillált víz, ezért nincs olyan élőlény, amely ezt kifejezetten igényelné. Ugyanakkor a víz, mint alkotó anyag, az élőlények anyagának legnagyobb hányadát teszi ki, és a legnagyobb anyagforgalmat is a víz kicserélődése jelenti.

 

A desztillált víznek azonban van egy különleges tulajdonsága, amely megkülönbözteti a természetben található vizektől. Mégpedig az, hogy a desztillált víz elektromosan szigetelő anyag, míg a természetes vizek vezetik az áramot a benne levő ionok miatt. Így a szervezetbe kerülő desztillált víz elszeparálja a gyomor belső részeit egymástól, legalábbis addig a rövid ideig, amíg fel nem dúsul a szervezetben található ionokkal. A szervezet működése részben az ionok gyors kémiai reakcióin alapul, aminek gátlása nem szerencsés, elektromos feltöltődések, és kisülések színterévé válhat a gyomrunk. Mivel ez a feldúsulás elég hamar megtörténik, így kicsi a jelentősége, viszont ugyanezen a folyamatnak a másik oldala, hogy ez lokálisan jelentős ionelszívással, sóhiánnyal társul, amelynek kiegyenlítődése a szervezeten belül nagyobb időt vehet igénybe. A szervezeten belüli sók mennyiségeinek, és arányainak fenntartása életfontosságú, ezért az az ideális, ha az ételeink, és italaink is abban az arányban tartalmazzák a sókat, ahogy azok eltávoznak belőlünk. Persze ez nem biztosítható, ezért a táplálkozásban a különböző anyagokat külön-külön vesszük magunkhoz, és az a gyomrunkban keveredik össze, illetve ha ez nem történik meg, akkor az éhség, illetve szomjúság érzetünk gondoskodik arról, hogy a szervezetünkből leginkább hiányzó anyagot vegyük magunkhoz.

 

Tehát a desztillált víznek nincs semmilyen kedvező élettani hatása, de van élettani kockázata abban az esetben, ha nem tudjuk pótolni a lecsökkenő só mennyiséget. Ez a kockázat általában nem jelentős, de szerencsétlen esetben akár azzá válhat.

 

Azzal is szoktak érvelni, hogy a desztillált víz tiszta, míg más vizek piszkosak. De nem minden ivóvíz piszkos, vannak kifejezetten egészséges természetes vizek. Senkinek sem ajánlható, hogy piszkos vizet igyon, de a tiszta víznek semmi köze a desztillált víznek. A természetes vízben levő sók életfontosságúak az élő szervezetek számára. Vannak olyan helyek, ahol a természetes víz tisztasága okoz problémát, lakossági szintű hiánybetegségeket. Desztillált víz fogyasztása esetén ezt a sóhiányt el sem tudjuk kerülni, arról magunk gondoskodunk.

 

A desztillált víz legelterjedtebb előállítása az ioncserélő gyantán való víztisztítás. Ez a folyamat szakaszos, a gyanta kimerülése után savval, lúggal újítani kell a gyantát, amelyek veszélyes maró anyagok. Ha nem szakszerűen végzik a folyamatot, ezen anyagok is belekerülhetnek a vég termékbe, ami újabb kockázat.