mckmester Creative Commons License 2017.05.29 0 0 862

Szia

 

Amikor azt mondják neked, hogy 

 

"Szaküzletben érdeklődtem a lumix dmc-fz300 felől és ezt a választ kaptam: én még mindig DSL-R gépet vennék ezek a fix obis csodák elég korlátozottak."

 

Abban sok igazság van, de...

 

"Ajánlat: Nikon D3300 digitális SLR."

 

Abban meg elég sok korlátozás van a Nikon D7200 -hoz képest, a D7200 -ban meg sok korlát van a Nikon D750 -hez képest... etc.

 

Be lehet szállni az ilyesféle mókuskerékbe, de sok esetben nem érdemes. Amire te akarod használni a gépet, arra általában teljesen jó az FZ 300 is.

 

Miben is állnak a korlátai

 

- Kis szenzor. Ha szürkületi (vagy kevesebb) fényben fotózol rövid záridővel (ld magas érzékenység), akkor esélyes, hogy zajosodni fog.  

- Kis szenzor: Elmosott hátteret csinálni egy portrénak pöttyet nehezebb vele. (ld mélységélesség)

 

Ellenben ha a "család, barátok, rendezvény, nyaralás" négyszögben maradunk, adott esetben úgy, hogy a mélységélesség fogalmáról és a rekesz/záridő/érzékenység szentháromságról akár tudni sem akarsz, akkor az esetek nagy többségében a fentiek nem okoznak fejtörést.

Ha meg igen, akkor sok esetben kis krteativitással át lehet hidalni a problémákat. Pl esti tájkép esetében a "leteszem a gépet és hosszú záridőt használok" c. móka nagyon sok mindent megold. 

 

Cserébe kapsz egy olyan gépet, amit a fenti korlátok mellett kvázi minden helyzetben tudsz használni a makrótól a szuperteléig.

Jókora zoom van, és nem kell objektíveket venni és cipelni.

Nem azon gondolkodsz, hogy milyen lenne egy Nikon 70-200 VR II, meg egy 600mm végű zoom, hanem boldogan használod ami van.

A telefonnál sokkalta jobb eszköz és az átlag feladatokat (nyaraláskor csajokat, teleléskor hógolyózó gyerekeket, hajókiránduláson repülő sirályokat) kis ügyességgel korrektül meg lehet vele oldani. A karácsonyi csillagszóró fényében táncoló gyerekek fotózásakor meg az alap DSLR -el is kétséges az eredmény.

 

 

Annyit tennék hozzá még, hogy cirka 50 000 -el drágábban kapsz FZ 1000 -et. Abban 1'' -os szenzor van és sokkal jobb a keresője. Nekem megérné, de nem vagyok a helyedben. 

http://snapsort.com/compare/Panasonic-Lumix-DMC-FZ1000-vs-Panasonic-Lumix-DMC-FZ300

 

 

 

Értelemszerűen egy alap DSLR -el (pl Nikon D3300, de ilyen áron ott a Canon 700D, Pentax K-50, de a Sony A6000 MILC is) egész más célokat lehet kitűzni magunk elé. Az APSC szenzorméret egyrészt lehetővé teszi, hogy ISO 400 fölött is értelmes képek szülessenek, másrészt a mélységélesség szabályozásával tágabb teret ad a fotós kreativitásának. Ha az ember tanul rá és ügyes is, akkor olyan képeket lehet készíteni vele, amivel nem versenyezhet az FZ300. Viszont ez a " tanul rá és ügyes is" elég fontos kitétel. Meg nem egyszer az utólagos szerkesztgetésre való hajlandóság is.

Cserébe ezen az áron egy 18-55 (3x átfogású) alapzoomot kapsz a gép mellé, ami sok mindenre elég, még több mindenre nem. Kb arra jó, hogy ha bementél ebbe az utcába, akkor rájöjj arra, hogy merre van az előre... és ezzel már gondolatban el is költöttél legalább(!!) még annyit, mint amit most erre a játékra szánsz. 

 

Ha pl a fenti "ISO 400 fölött is" kitétel nem mond neked semmit, akkor szerintem tök felesleges DSLR -ben gondolkodnod. Ismerek nem egy  - na jó kettő :-) - embert aki DSLR -ről "vissza"váltott kompaktra, mert érzése szerint nem adott neki az semmit. Olyat is, aki rendelkezik egy jó DSLR -el, de a fenti négyesből "család/barátok/nyaralás" -t nagyobbrészt egy Pana TZ-valamivel oldja meg, és csak a "rendezvény" -re viszi a 800D -t.

 

Előzmény: orsey2 (860)