nj Creative Commons License 2017.05.25 0 1 12753

Azért nem vagy teljesen igazságos az Ajaxszal, amikor az 1969-es csapathoz hasonlítod őket.

 

1969 óta rengeteget változott a futball!

Akkor még 3-4 csatár játszott, most 1-2. 

Akkor még híre-hamva sem volt a területvédekezésnek, a játékosok párharca döntötte el a meccseket, ha pl. a jobbszélső lefutotta/kicselezte a balhátvédet, gyakorlatilag szabad volt az útja a kapu felé, maximum a söprögető állhatta útját. Most 7-8 mezőnyjátékos nyüzsög a saját kapuja előtt max. 20 méterre, ha egyiken túljutsz még ketten-hárman körbevesznek, nincs semmi területed, mert minden négyzetméterre jut egy ember. Egy ilyen falon csak akkor jutsz túl, ha van 2-3 világklasszis a csapatodban, vagy még akkor sem.

Akkor még nem volt ennyire domináns a fizikai felkészítés a futballban, sokkal kevesebb volt a párharc.

Akkor még nem játszott egy fix válogatott kezdőember 60-70 meccset évente.

Akkor még nem volt ennyi pénz a fociban, sokkal kiegyenlítettebbek voltak az erőviszonyok, a Milan keretének értéke sem volt ötszöröse az Ajaxénak.

Akkor még csak két idegenlégiós lehetett egy csapatban, most már akár mind a 11 futballista is az lehet.

Akkor még nem vitték el a gazdagabb csapatok 20-21 éves korukban a játékosokat, volt, aki egész életében egyetlen komolyabb klubban futballozott, manapság van, aki évente csapatot vált. Vagy évente többször is.

Akkor még volt idő arra, hogy felépítsenek egy csapatot, évről-évre beépíteni egy-egy új játékost, most, ha valahol összejön egy ígéretesebb társaság 2-3 év alatt szétkapják. Az 1969-es Ajaxból 5 játékos (Suurbier, Hulshoff, Swart, Cruyff, Keizer) még 1973-ban is biztos kezdő volt (még akkor is, ha a BEK-döntőben Rep kezdett Swart helyett). Ezzel szemben az 1995-ös Ajax 20-as keretéből (!) 1999-re már csak a cserekapus Grim maradt.

Akkor még a BEK-ben nem játszhatott az angol, spanyol, német, olasz bajnokság 2.-3.-4. helyezettje, nem volt évente Real Madrid-Juventus, vagy Bayern München-Barcelona meccs, pláne nem volt (a BEK-ben) Real Madrid-Atletico Madrid!

 

Sajnos, ez a modern futball. Pedig, nekem (is) jobban tetszett a régi.

Előzmény: Bumburnyák (12752)