Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.05.24 -1 2 5382

"Tekintettel arra, hogy sok laikus van az előadásaidon, az elején mondasz pár mondatot a világ vívásfajtáiról?"

 

Az előadás ~8. percében hangzik el az alábbi átvezető szöveg.

"20-30 évvel ezelőtt a lelkes mozilátogatók még azzal szembesültek, hogy az amerikai filmekben csak a szamurájok tudtak igazán jól vívni. Egy kiragadott példa: próbáljuk felidézni a Hegylakó (1986) c. film jeleneteit, ahol a skót származású harcos egy 600-ban készített japán karddal vív (Christopher Lambert).

*--- Vetített képek ---------
8. Hegylakó (oktató jelenet: a spanyol hallhatatlan japán karddal oktatja a skót társát)
9. Hegylakó (New-York-i mélygarázs, katana a földön)
*--

Felvetődik pár kérdés. Tényleg csak a japán harcosok értettek a kardforgatáshoz? Tényleg a távoli Japánba kell elmennünk ahhoz, hogy megtanuljunk vívni? (P)

*---
10. Régi kendósok
11. Japán vívók bokkennel
12. Bambusz vágása katanával
*---

Miközben ezen elgondolkodunk egy pillanatra, magában mindenki elvégezhet egy gyorstesztet: ki tud megnevezni kettőnél több híres magyar kardforgatót? Persze a klasszikus válaszok: Kinizsi, Toldi, meg... a Tenkes kapitány, az nem ér! Kíváncsi lennék az eredményre. (P)

*---
13. Thury György + 2 fő (1560-1570) (a wikipédiás szócikkből)
*---

10-20 éve, a vívás iránt érdeklődő fiatalok gyakorlatilag csak két alternatíva közül választhattak: elmehettek kendózni vagy az olimpiai vívást tanulhattak. Esetleg csatlakozhattak egy hagyomány- őrző csapathoz, ha volt ilyen a közelben.

Szerencsére napjainkra a helyzet gyökeresen megváltozott. A történelmi európai vívás - angol betűszóval a HEMA - épp jelenkori reneszánszát éli. (Teljesen kiejtve Historical European Martial Arts, tehát harcművészetek, ebben van vívás, páncélos vívás, birkózás, alabárd használat és még sok egyéb is.) Nehéz pontos számokat mondani: 2010-ben egy skandináv felmérés 4-5 ezer főre becsülte Európában a HEMA-val foglalkozók létszámát, 2017-re ez a szám nagy valószínűséggel megduplázódott. A XXI. sz. Európája kezdi (újra)felfedezni a modern európai vívás történelmi gyökereit. Azt, hogy mekkora hatalmas ismeretanyagot gyűjtöttek össze az elmúlt évszázadok európai vívói (SAGA adatbázis legfrissebb adata ~2520 forrást ismer, SG 750 vívókönyv érhető el ingyenesen, a Wiktenauer adatbázist épp csak említem). (Érdemes kiemelni, hogy a történelmi vívás időszaka 1290-től a II. vh. tart.) A külföldi folyamatokkal nem is foglalkoznék, csupán 1-2 két magyar csoportot említenék: Ars Ensis (latinul a kard művészete), Kard Rendje (2003); főleg hosszúkard-vívással foglalkoznak. A HEMA magyarországi terjedésének egyetlen komoly akadálya van - a megfelelő felszerelés beszerzésének költsége. (P) Kb. mennyi? Legalább az olimpiai kardvíváshoz használt felszerelés duplájába kerül. Pedig az sem kevés."

*---
14. Francia HEMA-sok
15. Ars Ensis, féderes vívás az edzőtáborban
16. Ars Ensis, edzőtábor, csoportkép (2012)
17. HEMA-felszerelés (vívó kitörésben)
18. HEMA-felszerelés (szemből)
*---

Később a teljes képlistát is felteszem.

Előzmény: Szebényi Tibor (5378)