cirrocumulus Creative Commons License 2017.05.19 0 1 6114

Szinte még egy hónap sem telt el a koncert óta...., és újra mennék már!

Fantasztikus érzés volt úgy elindulni a koncertre, hogy pár nappal előtte a MOM oldala jelezte: nincs már jegy :o))


Korán érkeztem és ismerőseim közül is többen jóval a kezdés előtt már ott voltak, ők is be voltak sózva :D Így egy jót beszélgettünk, majd újabb ismerősök csatlakoztak hozzánk. Közben nagyon jó volt látni, ahogy áramlanak be a MOM előterébe az emberek, egyre nagyobb a tömeg. 
Majd egyszercsak azt vettük észre, hogy a teremből hirtelen erőteljes füst áramlik ki, azt hittük, csak véletlenül indult be máris a füstgép.
Egy kis ráhagyással, 19:15-kor kezdődött a koncert, Tereh Öcsi bevezetőjével. Ő az első sorokban mégis látható pár üres hely láttán blazírtan megjegyezte, hogy "biztos a tiszteletjegyesek közül néhányan...., azok nem szoktak eljönni". 

Aztán Öcsi el, a függöny szét.... és elkezdődött az újabb varázslat!
Azt hiszem, ilyet se sokan csináltak, hogy egy megjelent albumnak 27 évvel később tartják a lemezbemutató koncertjét :D Mert itt most ez történt, hiszen a SOLARIS 1990 dupla album épp 27 évvel ezelőtt, 1990 áprilisában jelent meg!
Majdnem mindent eljátszottak róla és persze a ki nem maradható más kedvenceinket is, ezért szünet is volt közben! 
Ezen a koncerten több újdonság is volt: 
- egyrészt a lézer is szerepet kapott ezen az estén (ekkor esett le, hogy miért volt szükség már jó korán a terem befüstölésére);
- másrészt már hazaérkezve vettem észre a FB-on, hogy a koncert néhány részletét élőben közvetítette Tereh Öcsi :o)))))))
Így azok is bekapcsolódhattak egy kicsit a koncertbe, akik nem lehettek ott, és utólag is visszanézhetjük ezeket a részeket, egészen addig, míg meg nem jelenik a koncert DVD-je :o) 
Amire Öcsi a konferálásakor azt mondta, hogy "mindannyian Erdész Robi kezeiben vagyunk" :D 
Az első ilyen közvetítés, még a koncert elejéről: A kígyó szíve - ezt még soha nem játszották koncerten!

https://goo.gl/46qExk

 

A 2. közvetítés – rögtön a szünet után – egy ősbemutató is volt egyben: egy új Solaris zene, a Lonely Universe most hangzott el élőben először! (Előzetesként már hallhattuk a Marsbéli krónikák II. LP-verziójának beharangozójaként, annak egyik bónusz dalaként.)

https://goo.gl/E1ZY3F

 

 


Az első vastaps Gömör Laci dobszólója után csattant fel, majd mire befejeztük, Erdész Robi mosolyogva megjegyezte, hogy "ez nem ér, eddig Laci kapta a legnagyobb tapsot :o)". De hamarosan azért mosolygott Robi egyre gyakrabban, mert a számok után is vastapsoltunk már :o)

 

Utána egy nagyon pazar átirat következett: a Duó most nem fuvola+gitár felállásban hangzott el, hanem Szendőfi Balázs áthangszerelte Czigi szólamait basszusgitárra! Úgyhogy idén Attila és Balázs előadásában csendültek fel a Duó dallamai! És nagyon-nagyon jó és szép volt így is, és egyáltalán nem volt kegyeletsértő ez a változtatás. Élmény volt hallgatni (és a közel ülőknek látni is) Balázs sokféle technikát felvonultató basszusjátékát!
Többek között emiatt is nagyon várom a koncert DVD-jét :o)

De annak is örülnék, ha a jövő évi Solaris koncerten is ezt a Duó-változatot hallhatnánk ismét :o)

 

A 3. közvetítés az Éjszakai tárlat volt:

https://goo.gl/ikOjZu

 

 

Majd utána az Ellenpont következett: idén ezt játszották közösen Tóth Vilivel (nem a Solaris-t).

Ennek a videóját 2 nappal később Jata osztotta meg velünk:

https://goo.gl/EZMrXr

 

 

Utána Raus Feri ült a dobok mögé és egy egész blokkot így játszottak el:

Óz, a nagyvarázsló

Mickey Mouse

Apokalipszis

Ha felszáll a köd

Legyőzhetetlen

 

Aztán jött az átöltözős rész, amíg Attilára vártunk, Robi idén is szóval tartott bennünket: régebbi E-moll Concerto-król, meg Attila fellépőruhájáról sztorizgatott nekünk. Említett egy 17 perces átöltözést is (amiről azóta sem derült ki, hogy miért tartott annyi ideig :D ), de idén Attila nagyon gyors volt, nem várakoztatott soká minket :o)))

Szóval, következett az E-moll Concerto.

Majd nagy-nagy tapsokat követően a Fiúk levonultak, de sejthető volt, hogy a koncertnek még koránt sincs vége :o) /Hiszen pl. a Solaris-t sem játszották még! Nélküle meg ugye nem is lehetne SOLARIS koncert :o) /

Vissza is jöttek és 1. ráadásként a M’ars poetica következett, majd 2. ráadásként eljátszották a Solaris-t, amelyet Öcsi ismét élőben közvetített:

https://goo.gl/dEzgWK

 

 

Vastaps rendesen, meghajlás, levonulás…. Mi meg tapsoltunk tovább rendületlenül, úgyhogy kaptunk 3. ráadást is! :o) Keretet adva a koncertnek, ismét A Viking visszatér-t játszották el.

Nagyon nagy tapsok, többszöri meghajlások után a Srácok levonultak a színpadról, mi meg kicsit  későn kapcsolva adtuk meg Nekik a tiszteletet és állva tapsoltunk tovább, amit Ők viszont akkor már nem láthattak :o( Mert már mi is csak a hátukat láttuk, ahogy elhagyták a színpadot.
Ezen búsongtam egy sort a FB-on is, mire Jata megörvendeztetett bennünket az alábbi videóval:

https://goo.gl/Od38nz

 

 

Remélem, ezek a pillanatok majd rákerülnek a DVD-re is! :o)

 

* * * * *

 

És akkor következzen 2 koncertbeszámolós cikk!

Egy magyar és egy angol (!!!) beszámoló!

 

Ünneplés a fekete jegyében: Solaris – MOMkult,2017.04.22.

 

 

És itt van az igazi szenzáció! Olvassátok csak, mit írt Robi :o)

A cikk: http://www.dprp.net/concrev/201707-solaris.php

 

 

Végül a koncert listája:

A Viking visszatér

A kígyó szíve

Éden

Magyar tánc

Los Angeles 2026

Lonely Universe

Szabad játék + dobszóló

Duó

Éjszakai tárlat

Ellenpont

Óz, a nagyvarázsló

Mickey Mouse

Apokalipszis

Ha felszáll a köd

Legyőzhetetlen

E-moll concerto

1. ráadás: M'ars Poetica

2. ráadás: Solaris

3. ráadás: A Viking visszatér