Longvale Creative Commons License 2017.05.11 0 1 4551

Bukarestben 1930 körül Hertz könyvkiadóhivatala kiadott 38 füzetregényt Sherlock Holmes: A világhírű detektív – titkos feljegyzéseiből fejcímmel. Mindegyik füzet 48 oldalas volt. Az első füzet címe: Jack, a titokzatos hasfelmetsző volt. A 30. füzet A halálsugár volt:

Conan Doyle 60 Sherlock Holmes történetet írt (regény/novella), ezek többféle fordításban is megjelentek már magyarul. A Hertz-féle sorozat érdekessége, hogy ezeket nem Doyle írta, hanem más ponyvaszerzők.

Egyébként ez a Hertz-féle bukaresti kiadó arról volt nevezetes, hogy az 1920-as évek közepétől rengeteg füzetből álló sorozatokat terjesztettek Erdély-szerte (szép színes, tipikus ponyvaborítókkal). Mint a Szivek harca, Mozikirálynő, Trón és szerelem, A lánykereskedő hálójában, stb. Némelyik közel kétszáz füzetből állt. Ráadásul a kiadó egy sorozat első 1-2 darabját ingyen osztogatta az újságárusoknál vagy piacokon, csak aztán a többiekért kért pénzt. Kiadták 146 füzetben Edgar Rice Burroughstól: Az őserdők királyát is (ezek csak 16 oldalas füzetek voltak).

***

A következő Beleolvasó, amit adok Sax Rohmertől a Lángnyelv. Rohmer Paul Harley detektívkarakterével 2 regényt és 7 novellát írt. A Lángnyelv a második  Harley-regény. Magyarul A fény c. hetilapban jelent meg 1932-ben.

Sax Rohmer magyarul megjelent regényeiről már itt írtam: http://ekonyvespolc.hu/krimi-konyvek-szerzok-regenyek-novellak/a-ponyva-kiralyai-sax-rohmer/

 

A Lángnyelv eleje pdf-ben: https://data.hu/get/10503362/Langnyelv.pdf