"Beírnám a kockás füzetem baloldalára az összes ráfordításom (a saját munkabéremmel együtt), a jobb oldalra pedig, hogy mennyi üveg borom lett."
Egy palack bor árának a kiszámolása ennél, lényegesen, de sokkal összetettebb dolog.
Kezdjük azzal, hogy ->
A termőföldet hogyan számolod el?
A telepítési költséget hogyan számolod el?
A tápanyagutánpótlást hogyan számolod el?
A szőlészeti és borászati géppark amortizációját hogyan számolod el?
A hordók, tartályok árát hogyan számolod el?
És még sorolhatnám. A lényegi kérdés mindebben az, hogy hány éves megtérüléssel számolsz? Hány évjáratra tudod leosztani a telepítést/hordókat? Tankönyvi 30-ra vagy bátran 70-100 évre?
A terület alapú és egyébb támogatásokat hova számolod?
Nekem konkrétan 2001 óta az utolsó szögig minden beruházás megvan nem kockásfüzetben, hanem számítógépen, táblázatban.
Ja és akkor még nem is beszéltem arról, hogy az agráriumban te nem csak a befektetésedet akarod megtérülve látni, hanem az aktuális hozamból a következő év/évek termelését is biztosítanod kell. Vagyis az X üveg borodnak nemcsak az előző évjárat költségeit kell betakarni, hanem biztosítania kell a következő évjárat költségeit. Ha a kimenő költségeidből számolsz akkor könnyen likviditási problémába csavarod magad amikor a könyvelőd árat emel, vagy tönkremegy a traktorod.