vörösvári Creative Commons License 2017.05.07 0 1 1877

Thankmar ( 900 - 938 ) I. Henrik német király legidősebb tragikus sorsú fia.

Ő Henrik első házasságából származott, ami a merseburgi Hatheburggal kötött, ekkor Henrik még nem volt király. Hatheburg apja Erwin Merseburg grófja volt. Hatheburg szép volt és gazdag hozományt kapott, fontos birtokokat Szászországban. A házasság előtt apáca volt, ezért Halberstadt püspöke tiltakozott a házasság ellen. Henrik eleinte nem foglakozott a tiltakozással, de kapóra jött neki később, amikor talált egy még gazdagabb és előkelőbb menyasszonyt magának, Matildát, Widukind szász herceg leszármazottját. Ezért különvált első feleségétől, három év után elváltak, visszaküldte a kolostorba, de a hozományát megtartotta. 

Henrik király szakítva a frank hagyományokkal, nem legidősebb fiát jelölte ki utódjának, hanem a második házasságából született Ottót. Tovább fokozva a kisemmizést, az anyja örökségét sem kapta meg.

937-ben meghalt Merseburg grófja Siegfried, az ő kezében volt Hatheburg hozománya is. Thankmar magának igényelte az örökségét, mivel az anyja Hatheburg és Siegfried anyja testvérek voltak. Ottó azonban Siegfried öccsének Geronak adta. 

Szövetkezett más elégedetlenekkel Thankmar és fellázadt 938-ban.

Ezek egyike Eberhard frank herceg volt, akit előző évben súlyosan megalázott Ottó király.

A másik a szász Wichmann gróf volt, az ő felesége, Ottó anyja Matilda nővére volt és komoly befolyása volt Henrik király idején. Ottó helyette öccsét Hermann Billungot pártfogolta, őt nevezte ki az Elba vidék katonai parancsnokának. 

A három elégedetlen szövetségre lépett. Thankmar megostromolta Belecke várát, ahol a féltestvére Henrik élt, elfoglalta a várat és Henrik a fogságába került.

Az ostrom során meghalt a sváb Gebhard, aki Hermann sváb herceg unokaöccse volt. Hermann szövetségre lépett ezután Ottó királlyal. 

Ezután Eresburgot kezdték ostromolni. Eberhard ekkor elvonult seregével és magával vitte Henrik herceget. Az ostrom során meghalt a Dedi a Wettiner családból, ezután Wichmann gróf is otthagyta a felkelést és visszatért a királyhoz.

Amikor megérkezett Ottó serege, akkor Thankmar Eresburg templomába menekült. Henrik herceg emberei a templomhoz vonultak. Thankmar letette a fegyvereit és az arany nyakláncát, ez az igényeiről lemondás jele volt. Henrik egyik embere Thiatbold megsebesítette, erre Thankmar megölte őt. Egy másik vazallus Maincia az ablakon át egy lándzsával leszúrta Thankmart. Majd elrabolták a láncot és a fegyvereket. Ottót megviselte Thankmar halála.

Az elszigetelt Eberhard frank herceg Henrik herceg lábai elé vetette magát és bocsánatot kért. Ő közbe is járt Ottónál az érdekében. Eberhardot egy hónapra Hidelsheim kastélyába száműzték, utána kegyelmet kapott.

 

Előzmény: vörösvári (1431)