tiko2017 Creative Commons License 2017.05.06 0 2 42974

Az alapkezeléssel foglalkozó magyar cégeket jelemzően nem szokták bejegyezni a tőzsdén. De attól még cégek. Vannak költségeik, termékeik /befektetési alapok/ és minden ami kell egy cég működéséhez.
Ha be akarunk fektetni, nem egy ilyen cég részvényét vesszük meg a tőzsdén, mivel az nincs, hanem az általa kezelt alapokból válogatunk, hogy részesedjünk a cég által megtermelt haszonból, már ha van.
Nyilván olyan alapkezelő cég jegyeit vesszük, ahol haszonra van kilátás.


A magyar nyíltvégű befektetési alapok piaca nagyon jól szabályozottan átlathatóan működik.
Hátrányként hozható fel az alapokra rakódó költségek. De kérdem én, ha egy adott cég részvényét megvesszük, annak a cégnek nincsenek költségei? Hát persze, hogy vannak. Siker esetén az ottani vezetők nem kapnak jutalmakat, részesedést, elismerést a munkájuk után? Hát persze, hogy kapnak. A részvény vásárlók azonban nem keseregnek az ilyesfajta költségek miatt. Őket az osztalék és a részvény ára érdekli. Nyilván, ha baj van, az igazgatótanács akár lépéseket is tehet a költségek csökkentése, a hatékonyság növelése irányában.


Szóval, azt akarom mondani, hogy bár a befektetési jegy nem részvény. Mindkettő hátterében egy cég áll. A maga költségeivel, munkájával, hogy profitot termeljen a piacon.
Befektetési alapok esetén a költségek jobban szem előtt vannak, de költségei minden cégnek, a tőzsdén bejegyzetteknek is úgyanúgy vannak.


Van egy nagy különbség viszont a részvény és a befektetési jegy között. A részvény árát a kereslet kínálat közvetlenül határozza meg, azt közvetlenül befolyásolja. Olykor hisztérikusan. A befektetési jegyek esetén közvetett a kapcsolat. Van egy játéktér, különösen az aktívan kezelt alapoknál, ami tapasztalatom szerint egyfajta tompító hatást eredményez. Szelídebbé teszi a befektetést. Adott esetben jelentősen csökkentve a kockázatokat.


Buffet tőzsdei cégekbe fektet. Értéket hatékonyan termelő cégekbe, hosszú távon.
Mikor befektetési jegyet veszünk, a jegyeken keresztül mi is egy cégbe, az alapkezelő cégbe annak munkatársaiba fektetünk.
Költségek ide vagy oda, vannak jó cégek, csak meg kell keresni őket. Akkor 10-20 év alatt semmiképp sem járunk rosszul.

Előzmény: kisfo (42961)