Longvale Creative Commons License 2017.05.02 0 0 4538

Kösz Gyula! Hát még a címét is elírtam, igazából "SÖTÉT ÁRNYAK" lenne, bár ez sokat nem változtat.

De mint írtam ez egyelőre csak magamnak csinálnám, pár példányban, haveroknak. Egyfelől a régi amerikai pulpmagazinok tiszteletére. Ezek gyönyörű borítóival, illusztrációival. Ezekből rengeteg volt 1920-50 között: http://www.philsp.com/lists/p_magazines.html

Másrészt az olyan regényújságok emlékére, mint amilyen a Rakéta Regényújság is volt, ami minőségben túlszárnyalt, miden korábbi (ezen nem a képek vagy a nyomtatás minőségét értem, pert ott a pálmát az Áller és a Képes Krónika viszi el, hanem a folytatásos regények és novellák minőségét).

Nem kerülne kereskedelmi forgalomba, a saját "szórakoztatásomra". Magamnak azt csinálok, amit akarok, s nem véletlen, hogy magyarországi tősgyökeres lapok 1995 óta nem közölnek magyarra fordított külföldi krimi novellákat. Az IPM/Rakéta elbukásával ezek gyakorlatilag megszűntek (nem számítva, az olyan licenclapot, mint a Playboy). Egyrészt a lapok példányszámának drasztikus lecsökkenésével, másrészt a kicsi magyar piacot legalább annyira szorongató copyright adózással. Ha ugyanis kiszámolják, ennek összegét (+fordítói költséget) és a lehetséges példányszámot, gyakorlatilag az jön ki, hogy nem éri meg, vagy egyszerűen veszteséges az egész. Jelentek meg 1995 után is krimi novelláskötetek (de nagyon kevés!), de ezek mindig egy adott külföldi válogatáskötetek fordításai, azaz nem külön kell megegyezni a szerzőkkel/képviselőikkel, hanem csak a külföldi kiadóval. Ezért aztán ma nincs is olyan lap a piacon, ami közölne ilyet (gyakorlatilag több szemét van bennük, mint az átkos szoci idején). A cikkeket magyarok írják, sokszor nem is hivatásosok vagy legalább hozzáértők, hanem mindenféle grafomán, blogoló hülyékkel íratják (ha van krimi novella a bulvárlapokban, az is magyar: olcsó, igénytelen, hasonlóan f@s magyar szerzőktől).

Éppenséggel el lehet játszani a gondolattal, ha hivatalon megjelenne egy ilyen magazin (100-120 oldalon), mint írtam, egyáltalán lenne-e rá igény, fedezné-e különböző költséget és hasonlókat. (itt is csak 2 ember vette észre, annyira meg nem erőltetnék egy ilyen macerás ügyet...)

***

Nos, nézzünk még egy darabot a Glória könyvkiadó "Világhírű Detektív Regények" c. sorozatából:

 

Walter E. Grogan: A pap átka (1918).

 

***

És még itt van a BELEOLVASÓ, két regénybe (az első fejezetek):

 

James Hadley Chase: Türelmes madár a keselyű [The Vulture Is a Patient Bird, 1969]

 

https://data.hu/get/10488968/JAMES_HADLEY_CHASE_-_Turelmes_madar_a_keselyu.zip

 

Ez Chase egyik legjobb kalandthrillere, s ezzel együtt húsz regényéről tudok az angol szerzőnek:

 

http://ekonyvespolc.hu/krimi-konyvek-szerzok-regenyek-novellak/krimiirok-james-hadley-chase/

 

 

Peter Cheyney: Te osztasz, drágám! [Your Deal, My Lovely, 1941] Ez a a 7. Lemmy Caution-regény. Ezekből 10-et írt Cheyney: http://ekonyvespolc.hu/krimi-konyvek-szerzok-regenyek-novellak/krimiirok-peter-cheyney/

 

https://data.hu/get/10488972/PETER_CHEYNEY_-_Te_osztasz_dragam.zip

Előzmény: Gyulus72 (4536)