a tömeg az tömeg Creative Commons License 2017.05.02 0 0 92263

' jó termosztátnak, hogy a nejemen mennyi ruha van :)' 

Van benne igazság.

Páréve amikor indult az az épület  energiahatékonysági  és   tanúsítási mizéria, akkor volt egy olyan  előírás, hogy  a közforgalmú épületekben ki kellett volna rakni a tanúsítást  és  a pillanatnyi hőmérsékletet folyamatosan mérni.

Nos  a közforgalmú épületeknél, ahol ügyfélforgalom van / bankok,  közüzemi szolgáltatók irodái stb / nagyon nehéz a megfelelő hőmérsékletet beállítani.

Nagy, szabályozhatatlan rendszerek.  Általában addig emelték a hőmérsékletet amig a női dolgozók / a Jucikák,  Editkék / nem sivalkodtak , hogy fáznak. Tehát addig emelték.

Ez a hőmérséklet általában 26 és 27 fok körüli.  néha még 28 fok is van. Ilyenkor a női dolgozók pendelykékben- kisbugyikban, a férfi alkalmazottak pedig ingujjban virítanak.  Az ügyfelekre basznak, az nem érdekli őket, hogy azok pedig kabátban várakoznak.

Tehát a dolgozók  ruházata  egy jó indikátor a belső hőmérséklet  megállapítására.

Zárt  - ügyfélforgalom nélküli irodákban ez nem probléma. Ott a dolgozó a helyiség hőmérsékletnek megfelelően öltözik- ügyfél nem látja.

Egyébként az ember  nagyon érzékeny a helyiség  hőmérsékletekre . A régi szlogen, hogy a szoba hőmérséklet  kerek  20 fok,  már régen nem állja meg a helyét. Pedig makacsul tartotta magát évtizedekig. Az más kérdés ,hogy  én anno    16 -17 - 18 fokos tantermekben  vittem végig az általánost és középsulit. Tény hogy fáztam, de hát kit érdekelt.

Volt még szénszünet is mivel a tantermek remek  12 - 14 fokosak voltak.

Előzmény: BJaca (92260)