' jó termosztátnak, hogy a nejemen mennyi ruha van :)'
Van benne igazság.
Páréve amikor indult az az épület energiahatékonysági és tanúsítási mizéria, akkor volt egy olyan előírás, hogy a közforgalmú épületekben ki kellett volna rakni a tanúsítást és a pillanatnyi hőmérsékletet folyamatosan mérni.
Nos a közforgalmú épületeknél, ahol ügyfélforgalom van / bankok, közüzemi szolgáltatók irodái stb / nagyon nehéz a megfelelő hőmérsékletet beállítani.
Nagy, szabályozhatatlan rendszerek. Általában addig emelték a hőmérsékletet amig a női dolgozók / a Jucikák, Editkék / nem sivalkodtak , hogy fáznak. Tehát addig emelték.
Ez a hőmérséklet általában 26 és 27 fok körüli. néha még 28 fok is van. Ilyenkor a női dolgozók pendelykékben- kisbugyikban, a férfi alkalmazottak pedig ingujjban virítanak. Az ügyfelekre basznak, az nem érdekli őket, hogy azok pedig kabátban várakoznak.
Tehát a dolgozók ruházata egy jó indikátor a belső hőmérséklet megállapítására.
Zárt - ügyfélforgalom nélküli irodákban ez nem probléma. Ott a dolgozó a helyiség hőmérsékletnek megfelelően öltözik- ügyfél nem látja.
Egyébként az ember nagyon érzékeny a helyiség hőmérsékletekre . A régi szlogen, hogy a szoba hőmérséklet kerek 20 fok, már régen nem állja meg a helyét. Pedig makacsul tartotta magát évtizedekig. Az más kérdés ,hogy én anno 16 -17 - 18 fokos tantermekben vittem végig az általánost és középsulit. Tény hogy fáztam, de hát kit érdekelt.
Volt még szénszünet is mivel a tantermek remek 12 - 14 fokosak voltak.