tozsdetulok Creative Commons License 2017.04.24 0 0 42878

Alapos végiggondolás után nem lehet más eredményre jutni, mint hogy a NYESZ mellett az ÖNYUP is megkerülhetetlen. Hosszú távon a játék tized százalékokra megy, ami a befektetési időszak végére nagyon jelentős különbséggé növi ki magát. A befizetések után járó adóvisszatérítés (és a rajta elért hozam) kockázatmentes befektetési eredmény, azaz egyfajta arbitrázs.

 

Az adóvisszatítés drámai különbséget eredményez  a végösszegben. Arrólnekem ne beszéljen senki, hogy az a 150e Ft csak az első években jelentős, ha már bent van 8-10 mio, akkor elhanyagolható.

Szerintem a helyes gondolkodás a következő:

- Minden éves tőkebefizetés után 20%-kal növekszikaz állomány, következésképpen a nap végén a teljes befizetés 20%-a ebből származik

- A bent levő tőke 85kb.%-a (mert a költségeket rá kell számolni) produkálja a pénztár éves hozamát. Így aztán a közölt hozameredményt meg kell növelni 18%-kal. Ehhez adódik még a 20%-os adóvisszatérítés, ezt is rá kell számolni hozamként. Ez már egy  fokkal nehezebb mutatvány, de vegyük ezt az egyszerűség kedvéért mondjuk 1%-nak (amit ex catedra szoktak kijelenteni hatásként és nem helyes)

Ennek megfelelően a visszatekintő hosszútávú  éves 7% körüli ÖNYUP hozam x1,18 + 1% = 9,2%-t eredményez a ténylegesen befizetett összegre.

Előzmény: tanárnéni kedvence (42877)