vau1111 Creative Commons License 2017.04.23 0 0 31555

Kis elmélkedés Gárdonyról és a kategorizálásról. Abban azért egyetértünk, hogy Gárdony speciális szélminőséget tud hozni. Általában minden vitorlaméret ugyan úgy jó.

 

De...

 

Tegnap pl. megadom simán az "A" kategóriát, és aki ott volt, szerintem nagyjából egyet is értenek. A semmiből jött a szél, én pl. csak szlalomot raktam be, mert az előrejelzés annyira harmatos lett. Du. 2-ig szinte semmi, kellemesen elbeszélgettünk és kávézgattunk. Majd ráfújt... Brutálmód. Most már tényleg bele kéne verni a fejembe, hogy olyan nincs hogy csak szlalomos idő. 7.0 eszetlen sok, jópárszor mentem ki a partra pihegni. Freestyle guruk 5.6-4.8 túlvitorlázva, mert ők sem hittek benne, de én érzésre simán raktam volna 4.2-t is. Állítólag kite-al 7-es méret is brutál húzott. Fújt másfél órát, utána lukas szlalomos szél maradt, amiről eljöttem. Idő meleg, én spec. komolyan izzadtam.

 

Ma, mindent vittem, sokáig inkább "Z" kategóriát adtam, de a nap végére a "ZS" is túl jónak tűnt. Lukas, rángatós valami. A Nagytisztáson, Sukoró közelében állítólag jó volt, de nekem nem sikerült feljutni (a 31-es szkeg most már biztos, hogy nem kreuz-ol eléggé, de félek, hogy egy hosszabb borítani fog, mert nincsenek extrém kinnt a papucsok). Sokáig volt egész jó a 7.0 (tegnappal ellentétben a 4.8 nagyon kevés volt), de aztán néha rácöccent nagyon. Gondolom a fáradtság is betett, de nem bírtam lennt tartani a cuccot eléggé, alibiznem kellett néha. Kimentem 5.3-at szerelni, elég volt pár hosszra, visszábbállt. Ok, ki a szlalomért, de az alatt az 1 perc alatt megint rácöcc, halálfélelem. Ki a freestyle-ért, nulla. Aztán már a szlalommal is rángatott.

Ma hideg volt, a kezem pont a határon, de kesztyű épp nem kellett.

 

Felső sebességhatárom stabilan 50-52 km/h. E fölé nem tudok menni, ezt szinte mindig elérem. 

A gyorsan menés nagyon megterhelő. Nem a szlalom cucc, hanem ha gyorsan akarok menni. A statikus izomfeszülés, benne a dinamikus hullámkiegyenlítés, plusz a folyamatos koncentrálás, és pillanatok alatt pulzus az egekben (érzésre), energia, levegő gyorsan fogy. Ha csak tinglitangli siklás, akkor órákat el lehet menni, de abban nincs élvezet.

 

A freestyle cucc viszont könnyű, dinamikus. A wasserstart is sokkal könnyebb vele, de nem a vitorlakiemelés miatt. A kis vitorla a szél legkisebb rezdülésére reagál, és kiemel. A szlalom cucc lassabban reagál, ha csak egy rántás a pöff, nem tudja lekövetni, és nem emel ki.

 

Az utóbbi időben rájöttem, hogy a szlalom NEM a kiscucc kisszeles kiváltása. Ha nem lenne 7.0, ugyanennyit szörföztem volna idén, csak a kiscuccal lennék ügyesebb. 5.3-5.8 nem siklik jelentősen később, mint a 7.0, legalábbis a gárdonyi tavaszi valamikben. Csak a 7.0 jobban húz, jelentősen gyorsabb, és máshogy fáraszt. Ennek ellenére nem bánom a szlalomot, továbbra is nagy kihívás, de urgálnék már egy kicsit. Remélem a keddi DNY-i tényleg bejön.

Előzmény: Capacsali Reload (31550)