Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2017.04.23 0 0 41282

ez valahol félúton van a tartine bread és a no-knead bread között, mivel 24 órát fermentálódik, meg hajtogatni kell, de élesztős - abból viszont nagyon kevés kell, már-már kovászos ízt adva.

 

hozzávalók:

600 gr liszt (bl55)

450 ml langyos víz (75%-os)

12 gr só

3 gr élesztő (rendes, nem szárított)

 

első nap:

1. a vizet meg a liszetet lazán összekeverve 1 órát kell autolizálni (só és élesztő nélkül)

2. hozzáadod az élesztőt és a sót, jól eldolgozod, én géppel csinálom

3. 3x-4x fél óránként nyújtani és hajtogatni kell kb 2-3 percet, ezek során jól láthatóan elkezd összeállni az amúgy majdnem folyós massza (slap and fold)

4. kb 20 órát pihentetted hűtőben

 

másnap:

5. kiveszed melegedni egy fél órát

6. deszkán vagy pulton kinyújtod (kihúzod kézzel, nem nyújtófával), háromba hajtod, megfordítod 90 fokot, és feltekered, megint megfordítod, és gömböt formázol belőle, majd hagyod egy fél órát pihenni

7. aláhúzásos technikával és egy éles eszközzel (én obis kaparót használok) újra gömböt formázol (boule shaping), beteszed egy jól kilisztezett szakajtóba fejjel lefele

8. fél óra múlva begyújtasz a sütőbe (250 fok), amiben öntöttvas fedeles lábast helyezel el

9. fél óra alatt felmelegedik, ekkor kiveszed tűzforró edényt, belisztezed az alját, beleborítod a tésztát, lespricceled vízzel és bemetszed, ráteszed a fedőt, és be a sütőbe

10. 20 perc után leveszed a fedőt, és további 20 perc alatt sötétbarnára sütöd.

 

ez csak elsőre bonyolult, mivel két részre van osztva, kényelmesen belefér a munka utáni időbe, kétszer két órát kell dolgozni vele - ellentétben egy 4-5 órás gyorsabb megfejtéssel. a nettó idő, amit foglalkoznod kell vele az kb 2x20 perc. a lényeges elemek a sok víz, extrém kevés élesztő, sok idő és a lefedve sütés, ami azért kell, hogy a gőz bent maradjon, és ezért az első 20 percben nem képződik héj, viszont nagyon megnő. próbáltam lefedés nélkül, sohasem kelt meg rendesen a sütőben, mert túl hamar felkeményedett a kérge, és megakadályozta az rendes növekedést. az alábbi képen egy másik kenyér van - amit elfelejtettem bemetszeni :-) - vagyis az nem azért van, hogy oldalról megtartsa, mint a no-knead bread esetén. a kosaras meg azt mutatja, milyen a belseje.

 

 

 

Előzmény: dekopir (41281)