Törölt nick Creative Commons License 2017.04.16 -11 2 2312

Na, szóval...

A Lillafüredi autóútról nem sokkal az alagút előtt jobbra felfelé indul egy tanösvény és a piros négyzet jelzés, azon indultam el, majd kb 80-100 méter után élesen balra fordulva tértem rá a GPS által is jelzett nyomvonalra, amely "egykori turistaút maradványa" néven van elnevezve a digitális térképen... áldassék a keze annak aki feltette!! :-))

1. itt irány jobbra fel!

2. így nézett ki a térkép a GPS-en (forrás OSM turistautak)

Azt kell mondjam, ennél azért többre számítottam, a nyomvonal viszonylag szépen kirajzolódik, jól követhető lenne, de az évtizedek alatt bedőlt rengeteg fa maradványa nagyon megnehezíti a járhatóságot.

Sokszor a jóval mélyebb nyomon futó, az egykori szerpentint levágó egyenes, de meredekebb út volt a nyerő, így aztán ha nem is túl könnyen, de haladtam felfelé. 

1.-2. bedőlt fák tömkelege nehezítette a haladást az évtizedekkel ezelőtt létezett turistaúton

3. kővel volt kirakva a széle, gondolom többnyire a kritikusabb részeken

Egyetlen helyen fedeztem fel az egykori turistaút kővel kirakott szélét, mint konkrét tárgyi "emlék", amely hasonlóan volt kialakítva mint az egykori Zsófia-torony alapjai, amelyet a tetőn egyből felfedeztem.

Nem betonból volt, helyi mészkőből. 

1. megpillantottam a maradványokat

2. a torony négyzetes alakú volt, alapja helyi mészkő

3. a honvédség csodás alkotásai tartósabbak...

A kilátás pazar, de egy újjáépített kilátóból bizonyára még pazarabb is lehetne!

Egy félórát biztosan eltöltöttem itt nézelődéssel, majd miután mindent megnéztem amit szerettem volna elindultam visszafelé...

Talán újjáépítik egyszer az egykori kilátót?

Egy topiktársunk linkje:

Közlemény – Több száz millió forintos fejlesztés valósulhat meg Lillafüreden 2016-ban | BOON

Előzmény: Törölt nick (2311)