ronin s8 Creative Commons License 2017.04.13 0 0 61393

Most ne lovagoljunk már a szavakon, légyszí! Pont Tőled nem ezt várnám. 

 

Nézd, miután bármit írok, heves ellenkezésbe fajul, ezért ritkán fejtem ki pontosan, mire is gondolok. Ehhez a témához ismerni kellene, tapasztalni, kóstolni, milyen is egy kezdődő dugós bor. Ha már teljesen dugós, azt egy óvodás is felismeri, ugyanígy, ha nem az. Volt szerencsém pár kezdődő dugós borhoz, ami különösen érzékeny probléma kereskedelmi szempontból. Pont azért, mert vannak, akik tapasztalatlanságból nem képesek felismerni a jelenséget. Kellemetlenné akkor válik, ha a kereskedő nem érzi a penész nyomait, vagy nincs lehetőség a cserére. 

Szóval, ha már éppen megindult a penészedés a dugón, akkor - bár a bor még nem hibás - elkezd vékonyodni a bor, és szépen lassan eltűnnek az ízanyagok. Totális összeomlást könnyű detektálni, de az csak a folyamat végére alakul ki. A kezdődő dugóssághoz kóstolni kell párhuzamosan egészségesen is, és  a csírájában meglévő tünettel is a bort. csak így lehet megítélni.

Egy alkalommal a BT-nél 3 ugyanolyan Rioja-t bontottak fel, mind kezdődő dugósságot mutatott (a bolt melletti kávézóban szoktunk fogyasztani - sokat.). Miután ismertük  bort egészséges állapotában, nem kellett nagyon győzködni az eladót...

 

Ha ez Neked már megvolt, akkor bocs. Ha nem, akkor megint hülyeséget írtál...

Előzmény: Hepci (61392)