Homo mirabundus Creative Commons License 2017.04.11 0 1 49473

(Huh, de nincs időm mostanában - sokak örömére:))

 

  A telített színekkel kapcsolatos megjegyzésed sajnálatosan igaz:), csak sokan tojnak rá, még adnak is neki, hadd viríccson, úgy szíp a mönyecske, ha pirospozsgás az ő ábrázattya:D. Arról nem is szólva, ha ki is akarod nyomtatni...

 

  A fehér papírlapos (de lehetett volna falfestés stb...) tanácsodat viszont nem ajánlom fenntartás nélkül megfogadásra - a legtöbben optikai fehérítők, fluroreszcens anyagok is vannak, amik már csodát mívelnek egy kevés UV-től is, de a feladatukból fakadóan elsősorban a nagy energiájú, rövid hullámhosszú (tehát a kék tartomány környéki) fényt verik vissza erőteljesen. A szemünket-agyunkat prímán be tudják csapni, de a szenzort aligha: ha rájuk bízod magad, azonnali lesz a bosszú, többnyire vízihullaszínű kimenetellel. RAW-ban nincs nagy gond, jpg-nél már jóval macerásabb visszahúzni, a járatlanoknak szinte reménytelen.

 

  A WB-beállítást valóban előmozdító középszürke kártya "olcsón" beszerezhető segédeszköz (bár ha csak egyetlen alkalomra kell, akkor nem annyira jó bolt, sztem ez is lehúzás-árkategória). Érzéseim szerint pont hhh21 esetében -amikor a vaku magától felüti a fejét- igen gyakori lehet az erősen kevert fényha ilyenkor nem a vaku dominál, csak rásegít, akkor beállított WB-nél sem azt kapja, amit remél. Ha ezekben az esetekben fordíthatna annyi gondot a színekre, hogy a képbe valahová belerejti a kártyát, utólag legalább részben helyrehúzhatja. Ha nem... akkor nem.  (Én egy QPcardot szoktam otthon felejteni, igaz, még egyben is van:D; ennek megvan az az előnye, hogy nem csak szürke.)

 

 

Előzmény: exhighand (49470)