BZoltan Creative Commons License 2017.04.05 0 0 61297

Hülyeséget beszélsz... de remélhetőleg van egy jó könyvelőd és ezért vígan élhetsz olyan ostoba hitben az ÁFA-t illetőleg amilyenben csak akarsz :)

> Minden vállalkozás visszaigényelheti azt az ÁFA-t amit a működéséhez vásárolt árúra rakódik!

 

Ez így egy gyermekien naívan megfogalmazott hülyeség :) Ugyanis Amikor áfa tartalmú árut (szolgáltatást) veszel akkor áfa befizető vagy, amikor pedig áfa tartalmú árut (szolgáltatást) adsz el akkor pedig neked fizetnek áfás árat. Ezen két összeg különbsége az amit valójában ÁFA-nak hívnak.

Ha egy egélszséges vállalkozást nézünk akkor jellemzően akkor nyereséges a vállalkozás ha drágábban ad el mint amennyiért vesz. A különbség ÁFA tartalma az ami a valódi forgalom utáni adó. Ha viszont a piaci életszerűséggel ellentétes módon veszteséget termel a cég, vagyis nagyobb áfa tartalmú kiadása van mint bevétele akkor kaphat vissza ÁFA-t. De ha ezt huzamosabb ideig csinálja egy vállalkozás akkor simán rászáll a NAV, mert huzamosabb ideig nem lehet veszteséges egy gazdasági vállalkozás. Alapítványok és egyesületek lehetnek ilyenek, de ezt a kiskaput már 1996-ban bezárták.

De szólj a nem értesz valamit... ma közszolgálati kedvemben vagyok :D

Előzmény: Jocó0423 (61294)