Labarna Creative Commons License 2017.04.05 0 0 2850

Látszólag Te és a kollégád történész,vagy kapcsolódó szakon vagytok. Az1440-es ostromot taglaló munkát azért linkeltem be,mert a kollégád,tagadta az ostromágyúk jelenlétét,és vitatta az ostromsereg létszámát.A létszámról valóban nincs perdöntő adat,de azt egy ilyen keveset tudó laikus is kitalálhatja,hogy ha már a szultán személyesen vezeti az ostromot,azt nem egy pár ezer fős sereg élén teszi,hanem a mozgósítható legnagyobb sereggel.

A tény,hogy Szapolyait a nemzet többsége választotta meg királlyá,és az is tény,hogy Ferdinándnak nem volt joga a trónra sem azon az alapon,hogy Lajos sógora volt,sem a családi szerződések révén amit Mátyással majd a Jagellókkal kötöttek a habsburgok.Azért nem,mert a magyar nemzetnek megvolt a saját királyválasztó joga.Kihalt a Turul-dinasztia és azután a nemzet kezébe került a királyválasztás joga,ennyi.

De rendben,Szapolyai személyes ellensége a nádor,Ferdinánd mellé állt,és vele együtt tucatnyi nemes.Nem volt ereje Ferdinándnak se katonai,se pénzbeli,hogy szembeszálljon a törökkel.Ibrahimnak azt válaszolta a követ,mikor Ferdinánd hatalmának a mibenlétéről kérdezte,hogy V.Károly testvére.

 

Vitatod?

 

 

Előzmény: Bazodi elv (2848)