BZoltan Creative Commons License 2017.04.05 0 0 61292

> Soha nem írtam le azt, hogy ugyanazt tudja!

 

Én pedig sosem állítottam, hogy te azt mondtad volna... mi a francról van most szó? :D


Én pontosan azt mondom, hogy aki a 200Ft-os és nem 1000Ft-os poharat választ az mindenképpen kompromisszumot köt azokból a pontokból amiket leírtam neked. Tényleg lapozz vissza és tényleg olvasd el, hogy melyek azok a pontok amelyek egy borospohár árát meghatározzák.

 

 

Az árakkal pedig azért óvatosan, egy nagyker nettó árnál simán kétszer akkora számot lát a fogyasztó a polcon.

Offtopik:
Ez az áfa visszaigénylés egy régi buta becsípődés. Az ÁFA azt jelenti, hogy Általános Forgalmi Adó. Vagyis ez egy olyan adónem ami az áru és szolgáltatás forgalmat adóztatja. 100 forintért veszel és 200-ért adsz el akkor ott 100Ft hozzáadott érték van. Ez az amit az ÁFA adóztat. Ennek a különbségnek a 27%-a az amit a vállalkozó befizet. A különbséget...csak a különbséget. A kereskedő csak a saját nyeresége (vagyis hozzáadott értéke) alapján adózik, mert a beszerzési és egyébb költségek áfa alapját kifizeti a vevő. Én mint bortermelő vagyok a nettó áfa befizetők, mert az agrárvállalkozások legnagyobb költsége a foglalkoztatás ami áfa mentes. Viszont a termelt áru után a teljes áfát befizetem. Persze a nettó áfabefizetés nem terhet jelent, mert ezt az áfát a vevők kifizetik akik ezt később átterhelik a végfogyasztóra. Vagyis végsősoron a fogyasztó fizeti be a teljes láncolat hozzáadott értékét.
Szóval ilyen, hogy "visszaigényli az áfát" a valós gazdaságban nincs. Ott van ahol áfásan vesz az ember és utána feketén ad el. Akkor az adószedő szempontjából ő a nettó áfa befizető és ezért visszatérítik neki az áfát, mert azt hiszi az adóztató, hogy az illető nem termelt hozzáadott értéket, hanem elbukta a bizniszt.
Ezt csak azért magyaráztam el, mert az ÁFA ezen értelmét sokan nem szokták érteni.

 

Előzmény: Jocó0423 (61289)