ronin s8 Creative Commons License 2017.04.04 -1 0 61236

És hogy végre borról is essen szó, összehasonlításképp egy 2009-es Thummerer Pinot noir-t kóstoltam össze három pohárból. Ára kb. 5000,- Ft.

 

1) A dugó egészséges, már-már édeskés illatú, jó minőségű parafa, tömör pórusokkal, viszonylag világos színnel, keskeny (1 mm-es) beszívódással oldalt. Első osztályú zárás, annak ellenére, hogy a kapszula nem a prémium borokra jellemző (pl. a Vylyan borain ilyen van) tömör alumíniumból van, hanem sima műanyag. Az üveg szép, elegáns, de nem különlegesen vastag. A címke sajnos már kissé haloványodik, de nem zavaróan.

 

2) Riedel Burgundy: Illatában érdekes módon kissé visszafogott, pedig ez az összefelé tartó záródó alak előnyös a Pinot illatának, de itt nem. Viszont ebben van a legsötétebb színe az italnak. :-) 

Ízben szép, kiegyensúlyozott, de nem különösebben érdekes, azonban felfedezhetőek benne a Pinot jegyei. Semmi extra, ez alapján egy 2-3 ezer forintos bornak tippelném...

 

3) Riedel Sommelier Grand Cru Burgundy: Illatában érdekes módon gazdagabb, bár világos, de kifejezetten gyümölcsös jegyek dominálnak, és hála a mindössze 13 fokos tartalomnak, nem zavar be az alkohol, és talán egy pici gyümölcshéj (cseresznye) illat is vegyül. Ízben megfelelően vastag, világos bogyós ízek, nem bántó, gömbölyű savak, pici kesernye az utóízben. A pohár szinte rásimul az alsó ajakra, mintegy szétterítve ezáltal az ízérzékelést. A bor térérzete megnő, minden íz külön sarokba rendezve várja, hogy megszólítsák. Itt villan meg a francia burgundikra jellemző bőrös emlék - érdekes módon az ízben, és nem az illatban. Tetszik, hogy elegáns, nem vastag, de nem is vékony, viszont kissé ellaposodó emléket hagy maga után. Talán 3 ezer forintra tenném...

 

4) Riedel Sommelier Grand Cru Bordeaux: Illatban meglepetés! Édeskés, cseppet sem alkoholos illat (a bordói poharak mindig arcba nyomják az alkoholt). Talán a visszafogott 13%-nak köszönhetően..? Mély, sötétebb, de azért még világos bogyók, meggy, cseresznye. Ízben viszont kicsit kipukkad a lufi: marad a sötétség, de elvékonyodik a bor, és ellaposodnak a gyümölcsök. Utóízében viszont hiányzik a kesernye! Meglepő élmény, ezért 4 ezer Ft.

 

Összességében, ez egy elegánsra hangolt, érezhetően odafigyeléssel készített bor, talán kissé magasabbra pozícionálva, mint amit be tud váltani, de semmiképp sem csalódás. 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: ronin s8 (61234)