herrkz Creative Commons License 2017.04.02 0 0 357

Sziasztok!

Olvasgatva a fórumot, nem tudom eldönteni, hogy a mi kutyánk epilepsziás vagy nem? Nyilván ezt állatorvosnak kellene, nem nekünk...

Csak a tapasztalataimat, tüneteket írnám le, hátha valakinek van hasonló negatív élménye.

Hovawartunk van. 2,5 éves. Ivartalanított szuka. Kb 1 éve volt először egy rohama. Aztán kb két hete, és ma. Nála úgy indul, hogy szalad vagy megy, és hirtelen kidől a hátsó fele balra. Vagy fut és elesik. Akkor még feláll, arrébb megy, de csuklik nyeklik a hátsó fele, közben zavartan néz. Általában leül és szaporán lélegzik. Majd lefekszik hasra vagy valamelyik oldalára. A szapora légzés marad, és a bizonytalan tekintet, száj nyalogatás. Ez 5-15 perc. Már úgy tűnik megnyugszik, mikor eldől, vagy félig a hátára fordul a fejét hátra feszíti, szemei kifordulnak. Bal hátsó lábának utolsó izülete szaporán remeg. Aztán egyszer csak a hossztengelye körül fordul egy villámgyorsat. Az első rohamánál mire odaértem fordult vagy 3-at a betonon, minden fordulásnál ostorcsapás szerűen csattant a feje a betonon. Vérzett az ínye a foga ahogy odacsapkodta. A két héttel ezelőtti rohamnál ott voltam pont, így lazán fogtam a nyakánál és hagytam forogni, de megakadályoztam, hogy a feje oda ütődjön bármihez is. Ilyenkor forgás közben kifeszül minden végtagja. Aztán következik két-három perc nyugalom, miközben értetlenül, riadtan néz, és marad a szapora légzés. Utána újabb forgások. Ezek nagyjából egy-másfél óráig tartanak! A forgások közötti időben fekszik az oldalán és remeg főleg a bal hátsó lába, van, hogy az egész teste, amíg nem jön a következő fej hátra, szem kifordul és forog...

Ezután még nagyjából egy óra, mire láthatóan megnyugszik. Fel tud állni, és sokszor keveset iszik. Majd vagy másfél - két napig szinte csak alszik és bágyadt.

Az első esetnél egy szomszéd próbált segíteni. Telefonon hívogatta a környékbeli állatorvosokat. Aki fel vette esetleg, az közölte, hogy ő majd órák múlva rendel, vigyük majd akkor be hozzá! Másik azt mondta, ilyenkor ő sem tud vele mit kezdeni, majd elmúlik. Harmadik leordított, hogy ilyen hülyeség miatt zavarjuk, majd elmúlik. Egy segített annyit, hogy valami végbélkúpot kellene neki adni, vegyünk a gyógyszertárban! a gyógyszertárban közölték, hogy azt vény nélkül nem tudják kiadni... Ördögi kör!

Délután elvittük az állatorvosunkhoz, aki nem vette fel a telefont a rohamkor, megnézte és közölte, hogy nem tud mit mondani így, roham közben kellett volna látnia... Figyeljük, lesz-e másik rohama és videózzuk le! Ezután kerestünk egy epilepszia szakértő dokit. Van is a szomszéd városban. Felhívtuk, mondta most felújítják a rendelőjét, figyeljük a kutyát pár hétig! Ha nem lesz újabb rohama, akkor csak valami stressz, vagy idegbecsípődés miatti fájdalom válthatta ki a rohamot nála. Ha lesz újabb roham, akkor vigyük hozzá, először vérvizsgálat, abból meglátja hogyan tovább.

Kb két héttel ezelőttig nem volt vagy nem vettünk észre rohamot. Akkor viszont levideózta az asszony, miközben a kisfiammal segítettük a kutyát, hogy ne törje össze magát. A bő másfél órás videót megvágtam 5 percesre, hogy a lényeg benne legyen és elmentem az állatorvosunkhoz. Sokan voltak nála, közölte, most nem tudja megnézni, töltsük fel a face oldalára. Addig is napi egyet adjunk a Levetiracetam Sandoz 250mg-os gyógyszerből amiből adott is egy 120 szemes adagot. Van egy ismerősöm, aki nem epilepsziás csak valami agykéreg problémája van, ő mikor először kapott epilepszia gyógyszert, 25mg-ot kellett egy hétig, majd 50-et újabb hétig míg el nem jutott a 100mg-ig. És ő 120kg. A kutya csak 35, így nem mertem elkezdeni a gyógyszer adását. Kerestem az epilepszia dokit, de szabin volt. Erre ma megint volt egy kis rohama. Szaladt, elesett, azonnal oda jött hozzám, beállt a lábam közé és lerogyott. Szapora légzés, szájnyalogatás, riadt tekintet. Aztán lefeküdt, a tünetek maradtak. Ez kb 10 perc volt. Aztán valahogy összeszedte magát, elkezdett járkálni, majd hozta a játékát, hogy játszani akar, de hamar elfáradt. Azóta (nagyjából egy órája) csak alszik. A forgás szerencsére elmaradt.

Nem tudom mi lehet ez, mert ahogy olvasom az epilepszia rohamok pár percesek, és nyáladzanak, fekszenek stb.

Köszönöm a türelmet és megköszönném ha valaki, aki tapasztalt ilyet és van rá valami hatásos kezelése, ossza már meg velem, amíg be nem jutunk az epilepszia szakértőhöz.