Homo mirabundus Creative Commons License 2017.03.26 0 0 29177

Jahno, tisztában vagy azzal, mit jelent a "kihozatali mutató"? Amivel mi, mint felhasználók sehol nem is találkozunk, legfeljebb az árban kifejeződő hatásával...?

És vajon azzal tisztában vagy-e, hogy hány szolgáltató szerverparkjaiban gurulnak még 486-ok(!) meg hasonlók, amikről a fiatalabbak már nem is hallottak, giga alatti(!) vincsikből összerakott NAS-okat hajtva? Huszadik éve, de köszönik szépen, jól vannak, amíg van cserebere-vincsi és ventillátor, miközben a sokadik rendszergazda a sokadik PC-jét vagy laptopját nyúzza... Nyilván kidobásra kerülnek majd, ha - ha végképp lejárt az idejük, de megdöbbentő, hányan nem gondolták még így. (Nehogy a guglival gyere, mint ellenpéldával - az teljesen más "iparág"... ). És azért ezek nagy rendszerek gépek tucatjaival, jóval valószínűsíthetőbb meghibásodásokkal, nem egy csóri apró rendszer-elem, mint egy flash memória... Ennyit a megbízhatóság változásáról. Nyilván javulnia kell, de legalábbis nem lehet rosszabb az idő múlásával, ám ez egyre kevésbé tényező, amikor az erkölcsi avulási cikluson kívülre szorul a várható első meghibásodás. Mert még mindig kalkulálnak ilyesmivel, ez piaci kérdés.

Kihaltak az első flash-ek? Noná, ámde elsöprő többségük nem műszaki hibák, hanem elsősorban az említett erkölcsi avulás, esetleg mechanikai károsodás miatt - még szép, hogy nem kínlódok egy néhányszor tízmegással, amikor sokgigásat vehetek bagóért... Nem is tudom, mi ellen érvelsz. Főleg nem annak fényében, hogy mintha olyasmit írtam volna: én nem állítottam sehol, hogy talicska kell a sok tönkrement szutyok eltávolításához.

Ez az egész azzal indult, hogy ha egyszer valóban elszáll volna a kártya, annak lehet ilyen oka - mi több, ez egy igen valószínű ok, és ez az integráltsági fokkal nagyban összefügg. Ám még csak nem is nem úgy említettem, hogy ez lenne az egyetlen "opció", sőt, magát a kártyahibát is kétségbe vontuk, mert egy kontakthiba azért csak valószínűbb. Mostanáig nem értem, mi volt ebben az, ami ennyire ingerel - amire gondolhatnék, hogy én mondtam. Ha tényleg így lenne, akkor azt a te szociális problémádként fogom kezelni:(. 

Mivel mint a félvezetőgyártásban bizonyosan -és ne haragudj, de feltételezésem szerint a mikroelektronikában is- teljesen járatlantól igazságtalan lenne rajtad számonkérni olyan dolgokat, amelyek semmiképpen sem tartoznak még (egyébként a szakmán belül is csak szűk területen) az általános ismeretek közé, ezeken a dolgokon nem vitatkoznék veled - ahogy ahhoz sem veszem a bátorságot, hogy a napi tapasztalataiddal szembe menve vitassam azok valósságát vagy a belőlük levont konzekvenciáid. Mert butaság lenne. Viszont nem is írtam sehol olyasmit, amivel kétségbe igyekeznék vonni őket...

Amúgy a flash memóriákra nemigen adtak meg soha élettartam-adatokat -ha mégis, kerüld a típust, mert vajon mire alapozzák?-, de ez alól kivétel az írás-olvasás ciklus; a kapacitás- és sebességnövelés mellett a gyártók ennek a szaporításán tornáznak leginkább, de mert ez a három egymásnak technológiailag ellentmondó paraméter, már hírnek számít egy ötven százalékos ciklusszám-emelés is. Ja, és mindháromnak közvetlen köze is van a beépített koszhoz:), de ez evidencia. A mi praxisunkban szerencsére aligha érdekel akárkit is, hogy tízezer vagy nyolvanezer a max. ciklusszám, de azért léteznek olyan területek, ahol már számíthat a dolog. Az SSD-k kezelésére pont emiatt fut külön program a gépeken...

Előzmény: Jahno (29176)