Törölt nick Creative Commons License 2017.03.26 0 2 526

Sziasztok, 

 

leírom nektek a saját tapasztalatunkat a Merkantil Bankkal. Feleségem 2008 októerében vásárolt svájci frankos hitelre egy autót 1,4 MFt-ért. A lejárata 2014 októberében meg is volt. minden hónapban fix forintban fizettük a törlesztést. A banktól megkaptuk, hogy nem volt elmaradásunk. A lényeg hogy amikor kirobbant az egész válsághelyzet meg a svájci frank devizaemelkedés kaptunk a banktól egy új szerződést 2012-ben hogy a futamidőnk meghosszabbodik és felajánlanak nekünk egy forintosított hitelt, amivel kiválthatjuk a jelenlegit. Osztottunk szoroztunk, de nekünk még többre jött ki a forintos hiteltörlesztés, mintha hagytuk volna svájci frankon tovább törleszteni. No feleségem nem írta alá a hihetetlennek tűnő, visszautasíthatatlan ajánlatot, hanem felkeresett egy ügyvédet nézze meg mert nem értjük mit miért és hogyan számoltak. A végén kiderült hogy az eredeti szerződésünk sem érvényes, mert a Bank nem írta alá, nem volt hivatalos pecsét, meg több pontban az új szerződéssel összevetve hibáztak, a lényeg hogy nem is tudtak volna módosítani az eredeti szerződésen, csak az újban, ha aláírjuk. Az ügyvéd azt ajánlotta fizessük az eredeti szerződés szerint tovább a 2 évet és majd ha kifizetjük az az összeget várjuk meg mit mond a bank.

 

Az autót eredetileg egy kereskedőnél vette feleségem akinek a bank adott anno hitelt, de a kereskedőnek nem volt joga hitelt adni nekünk, így valami bankos közvetítőn keresztül vettük az autót, aki nem papírozta le hivatalosan. Azóta a kereskedő megszűnt, és mint kiderült, a vállalkozása nem volt regisztrálva banki ügyek hitelek intézésére. Elértük 2014 októberét, befizettük az utolsó törlesztőrészletet. A bank követelt még először kb 350 ezer forintot, majd megint ügyvédhez fordultunk. Javasolta hogy pereskedjünk, mert a törzskönyvet a szerződés szerint az 5. év törlesztése után meg kell hogy kapjuk. A lényeg hogy feleségem izgalmas levelezésbe kezdett a bankkal még 2015 áprilisában.

 

Az ügyvéd javaslatára, hivatkozott hogy jogunk van a törzskönyvre és hogy kért egy részletes elszámolást, hogyan jött ki ez a 350 ezer forint plusz tartozás. 2015 májusában is kaptunk levelet a törlesztőrészlet elmaradásáról, akkor már 600 ezer forint (az autó akkori piaci értékét kérték). Erre kérte az autóhitel forintosítását, erre kaptunk egy részletes elszámolást, hogy az eredeti szerződés alapján befizettük az autót, nincs elmaradásunk, de a devizaárfolyam különbözetből adódóan van még az a 600 ezer forintos tartozásunk. Persze nem fizettük be. Feleségem újra kérte erre a levélre hivatkozva a törzskönyvet. Júniusban kaptunk egy levelet a Bank ahogy ismeritek, levette a használatbavételi jogot, de a törzskönyvet visszatartotta. Megpróbáltuk mint sok másik társunk, a kormányablakban (2016 augusztusa) kikérni az eredeti törzskönyvet, ott a bank beregisztrál minket kb 1,1 MFt tartozásra és nem adhatják ki a törzskönyvet csak a KHR jóváhagyásával, vagy igazoljuk a banktól kapott hivatalos levélen hogy az autónkon nincs tartozás. Mint kiderült még felkerültünk a bar listára is.  

Majd szeptemberben kaptunk a banktól egy levelet hogy nem tudják forintosítani a szerződésünket, mert azt már korábban 2016 májusától 6 alkalommal felmondták. Erre kaptunk egy ügyvédi levelet a banktól 2015 októberében, hogy nem fizettük be a 600ezer forintot és végül a kamatokkal együtt közel 1,1 MFt. Ez stimmelt a kormányablakban kapott infókkal. Végül kaptunk egy behajtótól levelet a bank behajtó részlegétől, hogy mennyivel tartozunk. Feladtuk, nem leveleztünk tovább. Közben úgy döntöttünk kiköltöztünk az osztrákokhoz. Azóta nem jött levél a banktól. A lényeg hogy megpróbáltuk itt kint az autót beregisztrálni. Ez sikerült, van hivatalos osztrák törzskönyv rendszámmal, viszont Magyarországin a törzskönyv hiányában csak max 6 hónapra ideiglenesen tudtuk kivonni. Jövő hónapban megyünk haza megpróbáljuk újra kikérni a törzskönyvet a kormányablakban, vay teljesen kivonatjuk a forgalomból Magyarországon. Kíváncsi vagyok erre mit lépnek.

A lényeg ha valaki az osztrákoknál dolgozik meg tudja csináltatni az autó regisztrációját a következőket kell tennie:

1. Typenschein (osztrák törzskönyv): márkaszervízben a forgalmi, az adásvételi szerződés és a jármű műszaki adatlapját kellett felmutatni (a törzskönyvet nem kérték, mondtuk ennyi papírunk van) 160 euróba került az osztrák Typenschein , ezt egy hétre rá megkaptuk

2. Pickerl (műszaki vizsga): nos ezt lehet márkaszervízben csináltatni de ott drágább, mi az ŐAMTC-ben csináltattuk, ott be kellett lépnünk, Klubbkártyát kaptunk és az éves díja 124 euro. Érdemes, mert ha bármi gond, van elhoznak. A műszaki vizsgára időpontot egyeztettünk, és 35 euróba került. A lényeg hogy ne legyen rohadás, a fékek jók legyenek és a kerekek is jó állapotban legyenek. A biztonságtechnikára mennek. Érdemes Magyarországon megcsináltatni az autót valamivel olcsóbb. Ha találnak erős eltérést, azt meg kell csináltatni. 2 héten belül a újra vizsgáztatás esetén, nem kell újra fizetni a vizsgadíjat.  

3. Zulessungsstelle (Osztrák forgalombahelyezés állomás) és KFZ-Versicherung (Autóbiztosító): amennyiben sikeres volt a vizsga keressünk biztosító. Sok közül lehet választani, legyen egy ideiglenesen bejelentett lakcímünk vagy ha ott élsz legyen állandó lakcím bejelentőd (Meldezettel), ugyan nem kérték, de a biztosításhoz bankkártya kell osztrák bankszámlával. Nos A Zulassungstelle és a biztosítás egy helyen van. Neten meg lehettekinteni melyik biztosító olcsóbb. A Wüstenrot-ot választottuk. Lehet havi és éves ontásban is fizetni. Az éves jobban megéri. A biztosítást megkötöttük, majd beregisztráltak osztrák forgalmi és osztrák rendszám. Ezt volt 191 euró a havi biztosítás nekünk 61 euro vagy ha nagy autód van akkor még több lesz és egy biztosítási regisztrációs díj ami 40 euro volt. Közel 2-3 hét volt az egész

 

Magyarországon kivontunk a forgalomból ideiglenesen 6 hónapra max az autót a kormányablak ügyfélkapunk keresztül. Ehhez nem kellett törzskönyv. Most legközelebb áprilisban leszünk Magyarországon,  sajnos csak személyesen lehet intézni, megpróbáljuk teljesen kivonni a forgalomból. Amire kíváncsi leszek, miként reagálnak, hogy az autó már osztrákokhoz van regisztrálva. A lényeg hogy elvileg Ausztriában ezekkel a papírokkal már eladhatnánk az autót. 

 

Ez csak egy lehetőség, nem mindenki dolgozik külföldön, de nekünk volt egy lehetőségünk, így oldottuk meg. Elvileg a bár lista elévülési ideje 5 év. Még van 2 év. Lehetett volna pereskedni, de az ügyvéd azt mondta hogy kb 300 ezer lesz a vége és nem biztos hogy megkapjuk a törzskönyvet, volt már rá példa.