dave6847 Creative Commons License 2017.03.21 0 0 8

XXIII. János egyik legnépszerűbb pápa volt. Humoros megnyilatkozásaiból idézünk.
   
1. Egy kórházlátogatás alkalmával megkérdezte egy kisfiútól, mi szeretne lenni, ha felnő. A gyerek azt felelte: vagy rendőr vagy pápa. - A helyedben a rendőrséget választanám – mondta a Szentatya. – Pápa akárkiből lehet, nézz csak rám!
           
2. Éjjelente gyakran felébredek, eltöprengek a világ súlyos problémáin, és elhatározom, hogy mindezt el kell mondanom a pápának. Aztán másnap, mikor felébredek, rájövök, hogy én vagyok a pápa.
           
3. Amikor egy riporter megkérdezte, hányan dolgoznak a Vatikánban, János pápa állítólag így felelt: „Nagyjából a fele.”
       
4. Egy bíboros nehezményezte, hogy a vatikáni fizetésemelés után az egyik alkalmazott ugyanannyit keres, mint a ő. Amikor a pápa hallott erről, azt mondta: - Annak az alkalmazottnak tíz gyereke van. Remélem, a bíborosnak nincsen.
         
5. Egy este a barátját látogatta meg a Szentlélek Kórházban. A nővér, aki ajtót nyitott, így mutatkozott be: - Szentatyám, a Szentlélek főnöknője vagyok. A pápa így felelt: - De jó magának! Micsoda állása van! Én csak ‘Isten szolgáinak szolgája’ vagyok.
           
6. Röviddel pápává választása után Róma utcáin sétált. Egy pár jött szembe, és ahogy elhaladtak egymás mellett, meghallotta, hogy a nő odasúgja a barátjának: - Jó ég, milyen kövér! Utánuk fordulva megjegyezte: - Hölgyem, gondolom, tudja, hogy a konklávé nem kimondottan szépségverseny.
         
7. Amikor velencei pátriárka volt, azt mondta a város egyik gazdag polgárának: - Egyetlen dolog közös  kettőnk között: a pénz. Önnek sok van, nekem semennyi. A különbség az, hogy engem egyáltalán nem érdekel.
                    
8. Egy vatikáni tisztségviselő azt mondta neki: „lehetetlen”, hogy 1963-ban megnyissák a II. Vatikáni Zsinatot. - Jó, akkor 1962-ben fogjuk megnyitni! – felelte. És meg is nyitotta