titulus Creative Commons License 2017.03.12 0 0 79181

Sziasztok!

Szeretnék véleményt kérni tőletek a következő dilemmában. Adott egy kb. 40 éves épület, amit szeretnénk bővíteni egy "L" alakú falazattal. A kérdés az, hogy érdemes-e/lehet-e a meglévő alapot/falat/koszorút összekötni az új alappal/koszorúval/fallal. A tervezőnk szerint igen, hogy így csökkenjen az utólagos süllyedése az új falnak. A másik ok, hogy az új koszorú vasalását be kellene "kampózni a meglévő koszorú fővasába (annak feltárását követően). Tehát így nem csak nyírásra hanem húzásra is együtt dolgozna az új és régi szerkezet, ha jól értem. A fal és az alap összekötése két soronként befúrt betonacél tüskékkel történne. Az új és a régi épületrész közös tetőszerkezet alá kerül.

Utánaolvasva illetve saját logika alapján én a következőkre jutottam:

Az összekötés alapvetően kerülendő. Kisebb gond ugyanis az utólagos süllyedés, mint az, hogy az esetleges összekötés miatt az új épületrész megmozgatja a meglévőt.

Másrészt - ha a koszorúk összekampózása mindenképpen szükséges - akkor mégis csak jobb a teljes szerkezet (alap és falak) süllyedését együttesen minimalizálni.

Ki hogy látja ezt a kérdést? Van esetleg valami más műszaki megoldás, amivel az utólagos süllyedés mértéke csökkenthető? (szélesebb alap?, homokréteg az alap alá? stb.?) Köszönöm előre is.