Boar... Creative Commons License 2017.03.11 -2 3 10

Elég korlátolt hozzáállás leragadni a monsantonál meg a kukoricánál. A gmo messze túlmutat egyetlen cég egyetlen termékén, még ha az összeesküvés elmélet gyártóknak sokkal kényelmesebb is egyetlen "ellenséggel" felvenni a harcot.

Kurvára nem a kizárólagos piaci pozíció megszerzéséről szól ez az egész. Valójában az az alap, hogy szárazságnak avagy betegségeknek, kártevőknek jobban ellenálló, nagyobb hozamot elérő változatokat tenyésszenek ki. Ebből ami bennünket zavarhat, az a kártevőknek ellenálló növény mert ami a bogaraknak rossz, az nekünk is árthat... Ha toxint termel a növény az alkalmasint nem a táplálékláncba való ámbár abból is létezik ami lebomlik pl. hőkezelés hatására.

Más kérdés, ha a növény nem képes védekezni, akkor növényvédőszert kell használni. Egyre többet. Aztán ha nem sikerül időben kijuttatni, akkor megette a fene az egészet. Pl. a túlzott csapadék miatt felázik a talaj, a gombaölős kezelést nem tudják elvégezni pedig pont a csapadékos idő miatt muszáj lenne, a gombák pedig vígan termelik a kis toxinjaikat amelyekről a gmo-val ellentétben TUDJUK, hogy károsak.

Lehet itt nosztalgiázni az ősi, ellenálló fajtákról csak azt nem szabad elfelejteni, hogy a termőhelyi körülmények megváltoztak és az új viszonyok közt ezek a fajták se feltétlenül ellenállóak, valamint a hozamuk lényegesen kisebb ezért drágább a termék.

Nem az ördögtől való a gmo csak divat lett fikázni, jó lőszer a megélhetési rettegőknek, álzöldeknek meg a növényvédőszer gyártóknak...

A monsanto-s kukoricáról még annyit, hogy a kukorica termés egyre nagyobb hányada megy a bioetanol gyártásba és az miatt végképp felesleges (bér)rettegni. Ami zavaróbb, az a szója amiből a viszonylag jó minőségű hazai termés(gmo mentes) megy külföldre élelmiszeripari felhasználásra nálunk meg takarmányozásra dél-amerikai importot használnak, aminek...vannak jó papírjai... Mert hiába vállalja több dél-amerikai termelő a gmo mentességet ha határaikon virágzik a vetőmag csempészés és az ellenőrzés egy korrupt rendszerben igencsak megkérdőjelezhető. Vannak természetesen hazai laborok amelyek ki tudják szűrni a szennyezett szállítmányokat, csak ezek ritkán kapnak megbízást.