oldmumus_v.2 Creative Commons License 2017.03.06 0 0 133

Az úgynevezett nagybetűs informatikában már jól ismert felhő alapú oktatási rendszer létrehozását kezdi meg több nyugat-európai állami vagy magánvasútja. A cél a hagyományosnak mondható pl. terepasztalos vizuális vagy egyéb egyedi helyhez kötött vagy mobilizálható már gépesített oktató eszközöket kiváltsák.

 A forgalmi helyzetek szimulálására és oktatására olyan 3D alkalmazásokat képzelnek el a konzorcium tagjai ahol pl. a szolgálati helyről vagy mozdonyból kiszállva 3D akár madártávlatból ide-oda "repkedve" lehet minden nézetből szemlélni az adott helyzeteket. Ezt a nézetet bizonyos helyzetben az oktató tudja csak vezérelni, de van amikor a hallgatók is.

 

Mozdonyszimulátor esetén központi helyen csak megfelelő számú kijelzőkre és valós vezetőasztalra van szükség.
Létezik egy otthoni verzió ahol a pult egy átlagos íróasztalra tehető fel és az átlagos kezelőszervek vannak rajta. A többit billentyűzettel és egérkattintással lehet vezérelni.

 

A rendszer előny egy egységes felület és megjelenés akár több ország utasításait, jelzéseit és sajátosságait tartalmazó nemzetközi rendszer és adatbázis. Ezzel hatékonyabbá válik a határokon átjáró főleg masiniszták vagy más országokból érkezők képzése és vizsgáztatása is.

 

Akár az üzemi, akár az otthoni verzió alapkövetelménye több ethernet csatlakoztatási lehetőség valamint gyors internet kapcsolat. Bizonyos funkciók 3G csatlakozással már tableten is működnek.