Domi Creative Commons License 2017.02.24 0 0 25855

Lehet egy nagyfeszültségű elosztóállomás témakörét akárhogy is körüljárni, az mindenféleképp tény:
- a táj visszavonhatatlanul rondul, sérül (egy vagy két 500-750 kV -os betáp távvezetéki sor, illetve irány, a nyomvonalon fák, erdők irtva, védőtávolságon belül építési tilalom, művelési korlátozás, de akár kisajátítás is, stb)
- azért épül elosztóállomás, hogy onnan alacsonyabb feszültségszinten, mint a pókháló sugara, széttovábbítva  legyen a környéken az elektromos energia (környezetpusztítás mint föntebb, csak a vezetéktől kisebb védőtávolságon belül)
- az elektro-smog a létesítés előttinél nagyságrendekkel több lesz


Az igazi buktató azonban a telepítendő aknában van: miért kell ilyen teljestmény-növelés a Pilisben, amikor a lakossági fogyasztók már most egyre hatékonyabbak, takarékosabbak? (A+, A++, LED -ek, napelemes visszatáplálás)
Nyilván ipari fogyasztásra, tehát az elosztóállomás az előörs, mögötte nyomul a zöldmezőt faló beruházások sora. Jól megfigyelhető, hogy amerre az autópályák kanyarognak, pl: M0, ott megjelennek a telephelyek, logisztikai központok, terminálok, minden ami nagy zajos, bűzös és nem emberi. Kell a mi pilisi tájunkat ezekkel terhelni, meg csúfítani? Az emberiség mindigis hajlamos volt mindazzal tönkretenni a környzetét, ami elől odamenekült korábban.
Maga az atópálya - különösen az M0 -ás ÉNy -i ága sem egy áldás, sőt akár úgyis definiálható, hogy Európa K-i szennycsatornája, de akár kloákájának is nevezhető. Jönj rajta kamionforgalom, zaj, bűz, bűn, bűnözés, örömlányok, minden ami nem hiányzik. Hiába lesz az alagutak miatt ezen ág kapacitása kisebb, az a sofőr (vagy GPS-navigátor program) amely Hegyeshalom felől Ukrajna, Románia felé akar haladni, a rövidebb táv miatt erre fogja kerülni a fővárost. Solymár számára ez például azt jelenti, hogy Shell kút környéke, a Rózsika forrás környéke teljesen átalakul. Csomópontok felhajtók, 3/4 körívek, felüljárók lesznek a lakóházak mellett, vagy helyén. Valahogy úgy, mint most Budakalászon, beleértve a torlódásokat is. Hegyen, erdőben szellőzőaknák az alagutaknak, na a villanyt majd az új állomástól kapják.