Törölt nick Creative Commons License 2017.02.23 -1 1 2152

Szia Tevemadár!

A szürke, a kék és az okkersárga nyilaknál le lehet menni, de nem nyújtanak sokkal többet mint a tanösvény.

A Bányaudvarba, vagyis annak peremére visznek ki többnyire. 

Az az út, amelyért leginkább érdemes felmenni, vadregényessége, nyers szépsége, kilátása miatt az a narancssárga nyílnál van, a Simon vára alatt megy fel a bányaudvarra.

Ez szintén a bányába vezető autóút volt, ez volt a régebbi, nem is volt leaszfaltozva, viszont ahol a térképen megszakad ott eléggé veszélyes, mert be van omolva, (robbantva?) törmelék borítja, és meredek szakadék van mellette.

Egyszer télen jártam be, először ott vissza akartam fordulni, havas, jeges volt, nagyon veszélyes.

Aztán ez lett belőle, azóta is emlegetem:

2015.02.16, éppen ennek a túrának a leírása, címe is ez

A Bélkő

viewArticle

"...Vagy negyedórát fotózgattam, aztán továbbindultam, éppen azon morfondíroztam hogy miért is nem errefelé vezetik a tanösvényt, amire nagyon gyorsan választ is kaptam:
Hatalmas sziklaomlás tüntette el az utat több tíz méter hosszan, a hegyoldal meredeksége felvette az eredeti állapotot, amelyen vastagon volt a hó is, és az átkelés lehetetlennek tűnt rajta, legalább is a hegyről való lezuhanás nagyon reális veszélye nélkül biztosan! Váááá!!
Ismét negyedóra, de ez most tétova téblábolással telt. Volt egy nyom, valakinek már sikerült az átjutás, meg pár muflonnak is bejött a dolog, ez biztató...de ha csúszok akkor nincs megállás, vazzz, lenéztem, hát nem jött meg a kedvem az biztos, de a visszaforduláshoz sem volt túl sok...
Újabb negyedóra és fent voltam. Lábaim remegtek, a kezeimmel egy nagyobbacska tehéncsordát is meg lehetett volna fejni, de fent voltam. 
Ezek azok a helyzetek amikre érvényes az anekdota:
- Ember, minek jött maga ide, hogy meghaljon?
- Nem uram, hanem hogy ezt átéljem!..."

1. erről az útról lehet látni a Mátrát, a Tátrát, és a Karancs-Medves-vidéket is tiszta időben

2. necces, nem ajánlanám feltétlenül mindenkinek. De a hó talán már elolvadt, bár ebben nem vagyok olyan biztos...

3. utána még itt is van még egy kis sziklamászás, a háttérben a Karancs-Medves-vidék, és egy kis Tátra, pedig már  11 óra körül volt (melegedett, csökken a látótávolság)

4. kép, forrás FORTEPAN, 1976-ból, az ominózus utat mutatja, szemben, fénykorában

Tevemadár, kérdeznék tőled valamit... ugye tudod mit? :-)

Remélem azért legalább tervben van az a Bányász-körút! :-)

Előzmény: Tevemadár (2150)