jonas11 Creative Commons License 2017.02.23 0 0 42594

Nem tudom, mennyire beszél haza, mert semmi használhatót nem mondanak. Így fejezik be: "Éppen ezért azt lehet mondani, hogy az aktív és passzív stratégiának egyaránt megvan a létjogosultsága, viszont törekedni kell, hogy egyensúlyt teremtsünk köztük."

 

A hogyan kérdésre elfelejtettek válaszolni, és szerintem nem is lehet. Sajnos sokkal célszerűbb egyértelműen dönteni a két út között, mint vegyíteni őket. A passzív módszerrel koherens, diverzifikált portfóliót célszerű építeni, amibe csak bezavar, ha aktív alapokkal vegyítjük. A másik lehetőség, amit burkoltan sugalmaznak, de aztán explicit módon cáfolnak, hogy időben (recesszió előtt) kell váltani a két módszer között, valószínűleg a lehető legrosszabb választás a befektetők időzítési képességeinek ismeretében.

 

Szóval szerintem tök korrekt a cikk, csak nem jön ki belőle semmi használható. Meg egy lényeges kérdésen elegánsan átsiklik, miszerint az aktív alapok költségterhelése nagyságrendekkel nagyobb az ETF-eknél. Hosszútávon ez önmagában eldönti a kérdést, mint tudjuk.

Előzmény: kisfo (42589)