cucu Creative Commons License 2017.02.14 0 1 90915

egonca, egonca...

Amiket kérdeztél, az a jóslás kategóriába tartozik. Mennyi lenne a hőmérséklet a szobában, ha... Erre mit lehetne mondani?

(Ha nem ilyen lenne az ablak, hanem amolyan... meg hogy merről érdemes szellőztetni, a szobán keresztül vagy közvetlenül a fürdőszobai ablakon, meg hogy neked hogyan jobb  a komfortérzeted... erre mit lehetne válaszolni? Ezek szubjektív dolgok. Még megsaccolni sem lehet, nem hogy számokba önteni.)

 

Az alapelv az, hogy legyenek jók, azaz korszerűek a nyílászárók, ami nem feltétlenül jelenti a cserét. A régieket is rendbe lehet hozni, úgy a keretet mint az üveget vastagabbra cserélni, ha a keret elbírja. Látod, megint itt a ha... Szóval rengeteg a ha, ezért mondom, hogy még a saccolással is csínján kell bánni. Persze, egy lelkes és sok szabadidővel bíró szaki esetleg nekiállhat kiszámolni hogy valami kinézete legyen a válasznak, de mire elkészül vele, már annyira megváltozik az éghajlat, hogy kezdheti elölről...:)

Aztán lényeges a falak vastagsága, a födém szigetelése, és az alápincézés sem közömbös. (lehet, hogy nem érdemes az ablakokkal bíbelődni, ha az egész házat körbe kéne szigetelni. De lehet, hogy még azzal sem oldanánk meg a hatékony hőszigetelést, ha eleve rossz az épület alap-szigetelése.

Nem utolsó szempont, hogy a szellőzést biztosítani kell! De ha minden leszigetelünk, nem csak a háznak nem teszünk jót, de a gázkészülék miatt veszélynek tesszük ki magunkat! Tehát be kell építeni légbeejtő eszközt! 

 

Én úgy látom, hogy amit kérdeztél, azt lehetetlen számokra lefordítani. Nem csak a kevés info miatt, hanem mert sok benne a szubjektivitás. Nem is gondolhattad komolyan, hogy ezeket így felteszed. 

Lehet, hogy nem ezt vártad a fórumtól, sőt biztos, de hidd el, már most látszik, hogy nem fogja megérni az általad felsorolt változtatás az árát, mert nem lesz jelentős gáz megtakarítás vele. Pedig egy beruházás (kiadás) akkor hasznos, ha rövid idő alatt megtérül. Mint feljebb írtam, sok mást is meg kell hozzá vizsgálni, amik befolyásolják a fűtési energia felhasználást. Az egyéni érzethez pedig végképp nem lehet hozzászólni.

De kérdezz bátran, ha tudunk, segítünk! :)

Minden estre már ennyivel is előrébb vagy!

Előzmény: egonca (90911)