Homo mirabundus Creative Commons License 2017.02.11 0 1 1264

  Ötfelezős pontosan és érztékletesen leírta, milyen szemszögből érdemes figyelmet szentelni a méretnek. Ennélfogva az én belevaumat vedd inkább tudattágító kiegészítésnek:)

 

  A flash memóriák "átka" a korlátozott számú törlési/írási ciklus. Ha egy nagy kártyát használsz, akkor szvsz ritkán fogod telelőni, vagyis mindig csak az elejét használod (dehogyis memorizálod, hogy mettől-meddig mi van rajta, mi lett már lementve stb, egyszerűen megszabadulsz a régebbiektől), míg a kisebbeknél azért nagyobb az esélye, hogy egy sűrűbb napon akár cserélni is kelljen. Az is benne lehet egy ilyen megközelítésben -bár ez emberfüggő-, hogy ha in situ törölgeted a kuka képeket, ezzel is növelve a lokális ciklusszámot a memória elején.

  A ciklusszám persze mára bőven meghaladhatja a több tízezres nagyságrendet, viszont a nagyobb kapacitású memóriák cellái fizikálisan is kisebbek, általában véve is érzékenyebbek pl. egy napkitörésre, vagy ha az Antarktiszon, esetleg Paks-alsón elkapna egy jó részecskezuhany:) No jó, ez nem egy mindennnapos helyzet, de nekem szállt már el nem is túl nagy kártyám anyagvizsgáló laborban - de utána újra használható volt... Úgy tűnik, a váz egyéb részei hatékonyabban árnyékoltak, mint a memkártya foglalata (ugyanekkor a mobilom is kifeküdt, és ehhez az sem kellett, hogy este saját fényemnél menjek haza, csak egy rövid impulzus lehetett). Igazából az ilyen irányú aggodalom sem túl életszerű, viszont legalább van mögötte teória.

  Ha nem videózol, már a 32G is bőven elég lehet, de egy 16G-val a nem hivatásos felhasználó vidáman elvan néha napokig is. A kisördög tényleg ott sugdos, hogy nagyon sokat veszíthetsz egyszerre, de ilyesmi valóban ritkán, és mindig mással fordul elő:). A párom viszont hagyott már el 64G-s, majdnem tele(!) kártyát külföldi útja során, amiről nem is maradt volna képünk, ha az én és a csóri 8G-s kártyáim nem lettek volna vele.

  Más miatt is célszerűbb lehet a kisebb, de több darab, bár ezzel már szinte ötfelezős visszhangja leszek: ha a helyzet indokolja (félted az addigiakat, nem érsz rá feldolgozni stb.), akkor egyszerűen kártyát cserélsz, és az előzőt parkoltatod - viszont ezzel jóval kevesebb kapacitást veszítesz, mint ha egy nagyot vonnál ki.

  A 6D-nél a 16-32G egy -szerintem- kompromisszummentes méret még eskifotósnak is, és még anyagilag is jobban megéri. Inkább gyorsabbra, mint nagyobbra költs!

 Belevau vége.

Előzmény: konituba_josi (1262)