tozsdetulok Creative Commons License 2017.02.06 0 1 42503

Amennyiben szeretnéd tudni, hogy mit is csinálsz és miért és/vagy érdekel  a téma, akkor javaslom tanulmányozni RICHARD A. FERRI, CFA: All about asset allocation című munkáját.

 

Addig is: Hagyományos commodity alapok (beleértve arany/olaj stb. is) nem szerencsések egy ilyen portfólióban (az okokat hagy ne fejtegessem és nem is vitaindítónak szántam).

Úgy célszerű az egyes eszközöket beválogatni, hogy azok a lehető legkisebb korrelációt mutassák fel (ebben segít,ha különböző eszközosztályokat választunk). De ez kevés. A korreláció nem statikus (még ha sokan ilyen benyomást is keltenek). Ezért rolling korrelációt kell vizsgálni hosszabb időtávon. Ez csak párosával megy, ezért eléggé türelem- és erőforrás-igényes. A lényeg az, hogy semmiképpen ne legyen hosszú időn (éveken) keresztül statikusan magas (mondjuk 0,5 fölött) az együttmozgás. Ha az esetek túlnyomó részében alacsony (0,4-0,3 alatti) és időnként negatív a korreláció, az már nekünk megfelelő. Másik alapvető kritérium, hogy a kiválasztott eszköz hosszú távon stabilan infláció feletti hozamot biztosítson. Harmadik fő szempont a költség és likviditás. A fentieket betartva össze lehet állítani egy jól diverzifikált portfóliót (Na nem a Mo-i alapokból, hanem a nálunk - pl. KBC-nél - is elérhető ETF-kből, vagy bátrabbaknak egyedi részvényekből összeválogatva. OTP-nél vagyok és én is küszködök egy vállalható portfólió összeszedésével, de nemigen megy a választékukból) .

Az igazi eszközallokáció viszont több ennél. Az induláskor felállított arányokat nem változtatva (néhány alapos kivételtől eltekintve) rendszeres időközönként, vagy meghatározott arányeltolódást elérve vissza kell állítani az eredeti súlyokat. Ez az eszközallokáció titkos fegyvere. A statikus portfóliónál sokkal jobb eredmények érhetők el hosszú távon. Ez a stratégia nem percembereknek való. Legalább 5+ , de inkább 10+ évben kell gondolkodni

 

Az Interneten vannak online elemző eszközök én ezt használom, de van másik is.

Előzmény: Fredrik A (42500)