Fajfisto Creative Commons License 2017.02.05 -5 0 5827

Mi lesz így a korrupt erdélyi magyar politikusokkal? 

 

Btk.-módosítás: hatályon kívül helyezték a rendeletet

A román kormány sürgősségi rendelettel helyezte hatályon kívül vasárnap a 13-as sürgősségi rendeletét, amellyel a büntető törvénykönyvet (Btk.) és a perrendtartást módosította, miután napok óta százezrek tüntettek a korrupció büntethetőségének enyhítése ellen.

A kabinet vasárnap sürgősségi rendelettel feloldotta a január 31-i kormányülés és a Ciolos-kormány tavaly május 18-i ülésének jegyzőkönyvének titkosítását is. Vasárnap délután mindkét sürgősségi rendelet megjelent a Hivatalos Közlönyben.

A vasárnapi rendkívüli kormányülésről kiadott közlemény szerint Sorin Grindeanu miniszterelnök felkérte az igazságügyi minisztériumot, hogy sürgősen kezdeményezzen közvitát valamennyi politikai párt és a civil társadalom bevonásával a Btk. és a büntető perrendtartás módosítása ügyében, hogy a büntetőjogot egy szabályos parlamenti eljárás keretében az alkotmánybírósági döntésekhez, az európai irányelvekhez igazítsák.

Bár előző napi sajtótájékoztatóján Grindeanu azt mondta, Florin Iordache igazságügyi miniszternek vállalnia kell a felelősséget, amiért „nem sikerült jól elmagyarázni a kormány szándékait, és ez szerinte sok félreértéshez, félremagyarázáshoz vezetett", a vasárnapi kormányülésről kiadott közleményből nem derül ki, hogy született-e valamilyen döntés Iordache miniszteri mandátumát illetően.