hul Creative Commons License 2017.02.03 -1 4 138786

Mosolyogtam... jót írtál. A halvásárlás rítusa nálam a következő: először is, hacsak lehet, halat a halpiacon veszek és reggel. Korán. Ha az öreg horvát nyugger hajóskapitány barátommal, akkor kettesben. Végigmegyünk és végignézzük. (pl. Splitben a halpiacon...ott el vagy veszve, a bőség zavara. De reggel 8-ra már ki is mosták a csarnokot.) Namost: ha a hal átfagyott, vagy opálos a szeme, "friss", de nem rúg vissza a húsa, akkor tovább megyünk. Kicsi rutinnal megítélhető. Persze a többi sem romlott, csak ha már, akkor... Néha várni kell egy fél órát és érdekes módon jön az áru. Ilyenkor kb. fél 7 van. Szóval ruganyos, illat nélküli, tiszta szemű hal jöhet, mondjuk nem baj, ha nem adja k.drágán. (Barátom szerint csibészek, idényen kívül felébe sem kerül)

Második verzió. (ez is Trogír és környéke) Visszafelé északnak, a parti úton minden tábla nélkül van egy kis parkoló és egy kapu, meg lejárat. Lenn pedig a bőség, drótketrecek a vízben és mindenféle tengeri herkentyű élőben. Egy db. mérleg és gyakorlatilag a tengerben állva, billegve a deszkákon, mondod, hogy még kettőt v azt ne, mert kicsi v éppen túl nagy. Ez a piaci ár feléért és garantáltan friss. Kagyló is...

Kagyló/osztriga- a Peljesec elején! A stoni bejáraton át, elhagyva Stont, jobbkanyar, ott a kagylóáruda. Ez az öböl híres erről és érdemes megállni és bevásárolni - ha le tudod hűteni estig, ugye.  

Elmesélném az ÁNTSZ az egész árusításra sírva csapná össze a kezét, nem "EUkonform"-ak az árudák, lehet az árusnak nincs egészségügyi kiskönyve...de a dolog remekül működik. És ez csak példa volt, mindenfelé fellelhető valami "megoldás". Krk városában egy reggel 12 féle tintahalat számoltam az árusnál, azért zavarba tudnak hozni.

Bevallom, vannak kivételek nálam is, jó a bolti halkínálat (friss!, és csak reggel, mert elfogy). Ha nincs más forrás éppen. A fagyasztott tenger gyümölcsei is tök jók, bátran meg lehet venni!

Szeretném idecitálni a nagyon jó fehérborokat pl. a kagyló elkészítéséhez. Nagyszerű vörösek is vannak, bátran iható... mondjuk éjfél felé, a parton egy kövön ülve, vagy egy teraszon, vagy akár a sátor előtt, a lengedező tengeri fuvallatban...

 

Előzmény: wdriver (138784)