hul Creative Commons License 2017.02.03 -1 0 138782

A júniusi vízhőfokra egy szösszenet: kell némi időt hagyni, hogy a tenger nagy vize felmelegedjen, hogy aztán még októberben is -úgy mondanám- ne legyen nagyon hideg. A másik, hogy délen előbb és jobban felmelegszik, mint pl. az Istrián.

Konkrétan június végén is voltam többször, és kellemesnek bizonyult ott lenn délen, viszont a főidény július-augusztus sokkal sokkal kellemesebb. Tegyünk hozzá, hogy nagyon meleg tud lenni az idő főidényben, éget a nap, ha óvatlan vagy és van, akinek ez a meleg a sok.

Élelmiszer árak. Hát csak olvasgattam, hogy x% meg kisbolt, nagybolt... A főidényben minden kicsit drágább. Ottani barátunk mondja, hogy a piacon a friss hal 3x-a a májusinak... Ami biztos, hogy a sok évvel ezelőtti árakat el kell felejteni, rohadtul megdrágult minden, az éttermi árak a frekventált délolasz területek árainál nem alacsonyabbak, sőt-ez személyes tapasztalat. Sajnos a boltok nagy részébe beszivárgott a kerek és szép, de ízetlen fagyasztott paradicsom, hol van már a 4 kunás háztáji?! Aminek íze is van! Úgyhogy ha jót akartok menjetek a piacokra, minden van és csodás. Mondjuk van egy szemléletem, hogy nem a Lidl-t keresem mndenfelé, hogy egyformát ehessek, hanem a helyit, nem akarok Heineken sört inni ott is, ha tudom nagyszerű helyiek vannak... Persze az egy biztonság, hogy a megszokottat keressük, viszont az is jó dolog, hogy ott nem rántotthúst ennék, hanem kalamárit, bárányt, halat, csevabot: nagyon tudják és finom!

De! Azért ésszerűen vásárolva minden van, ami jó, másrészt nem szabad azt a hibát elkövetni itt sem, hogy forintosítunk. Ausztriában és nyugatabbra se helyes, mert siralmasan keveset ér a forintunk, tehát jobb nem mindent a mi szemüvegünkön keresztül megítélni.