fejes.i Creative Commons License 2017.01.28 0 1 172029

Megtörtént a Gaggia baby primo rézbojleresítése. Azért volt vele némi küzdésem, de végül összeállt.

Egy Leliit Gilda (?) bojler és 1200 w-os fűtőszál került bele a gyári ALU bojler helyett.

Problémás pontok voltak:

- a főzőfej és a bojler közé kellett tenni egy összekötő elemet, mert sem a gaggia fejen, sem a Lelit bojleren nincs horony O gyűrű szigetelésnek + máshol vannak az összekötő csavarok. Ezért oda került egy 10 cm vastag vörösréz gyűrű, ennek az alsó és felső részéhez is O gyűrű került.

 

- a rézbojler tetejének más a kialakítása, így a gőzcsapba kellett vágni menetet és beletekerni a bojlerbe, illetve a gőzcsap eredeti rögzítő "fülei" tekeréskor beleütköztek a hőmérséklet érzékelőbe illetve a víz bemenetet jelentő csőbe. Végül ezt nem tudtam igazán kulturáltan megoldani, le kellett vágnom a gőzcsap füleiből

 

-meg kellett emelni a "bódé" tetejét, mert nem fért el a gőzcsap, mivel a rézbojler + az illesztő gyűrű majd 2 cm-el magasabb, mint a gyári ALU bojler.

 

- az érzékelő elhelyezése: végül belógattam a PT100-as hőelemet a kazánba, tehát közvetlenül a vízhőfokot méri. Nem tetszett, hogy kívülről rögzítsem a rézbojlerhez.

 

- nem mertem rá visszatenni az eredeti gőz termosztátot, mert attól tartok, esetleg nem úgy mérne, mint az eredeti kazán tetején és esetleg túlmelegedne, ezért a gőzt is a PID-del kell szabályozni.

 

Így végül lett egy Primo főzőfejes, közel 3 dl-es rézbojleres gép.

Mivel a PID-et kb este 10-re lőttem be kielégítően, ma már kv-t nem főztem vele, majd holnap reggel.