A cserépkályha, kandalló topikba inkább az olyan példák valók, akik a gázkonvektorokat cserélték cserépkályhára és kandallóra :-)
Most a szmoghelyzet miatt néha kicsit a gáztűzhellyel is temperáltam kísérletileg. Azt tapasztaltam, hogy a hőleadás/hőérzet nem igazán támasztotta alá, hogy olcsóbbra jönne ki, mint a fa, pedig itt aztán minden hő benn maradt a kondenzációson kívül.
Egyébként az azért szerintem feltehető, hogy a szilárd tüzelésnek is jelentős szerepe lehet a szmogban.
Éppen Mekk Elek hangoztatja, hogy az átlag milyen gyenge hatásfokkal tüzel, ennek fényében nem tudom miért lepődik meg, hogy ilyen körülmények között az eltüzelt több ezer tonna tüzelőanyagból a levegőbe is jut szálló por és egyéb bőven.
Amúgy valószínűleg nem volna túl bonyolult megbecsülni, hogy mondjuk egy átlagos régebbi dízel autó és egy átlagos olcsó kandalló átlagos tüzelővel és kezelővel egy kg tüzelő/üzemanyagra vonatkoztatva mekkora levegőterhelést jelent különböző szennyezőanyagokra vonatkoztatva. Innen már csak a számukat és a felhasznált energiaforrás mennyiségét kéne viszonyítani egymáshoz...