Bélabá456 Creative Commons License 2017.01.25 0 0 306

tt 1974-ről van szó, nem napjainkról. Akkor a kínaiaknak még nem voltak nagy hatótávolságú irányítható rakétái, akárcsak a flottájuk is másodrendű volt még európai mércével is.

 

Te jó ég, 1973-4 ?

Akkorriban a kínai hadiflotta még csak önelsüllyesztésben volt hatékony.

Akkoriban teljesen más ügyek foglalkoztatták Ázsiát :

 

0. Kultúrális Forradalom (tudjátok azok a kis piros könyvecskék, melyeken maga  Mao is csak röhögött, de a korabeli  nyugati (magát baloldali liberálisnak hirdető) értelmiség (?)benyalta úgy, ahogy volt.   

1. Elpucolás Vietnámból

2.Watergate

3.1973.06.22 Brezsnyev-Nixon egyezmény 

4. Kissinger közli Maoval (1974 nov.), h az amerikai kormányzat ugyan elismeri a kommunista Kínát, de nem adja át Taiwant

5. Mao ekkoriban már csak 1 tehetetlen 80 éves hülye, akit nincs ki leváltson, hiszen minden potenciális riválisát bebörtönözte, családjával munkatáborba küldte stb. Igaz, Sztálinnal ellentétben ő a bűntársait nem ölette meg (túl gyakran).

6. A kínai (ázsiai, világ-  stb) történelem egyik legjelentősebb államférfia Teng ugyanezt végigszenvedte, méghozzá többszörösen, de mindíg (bocsi, ezt a szót én hosszú í-vel szeretem írni) talpra állt.

7. 1976 júliusában lezajlott a 20. Sz legnagyobb emberáldozattal járó földrengése Peking környékén (300-700e) halott. Mao elutasította a külföldi országok segítségét mind a mentési, mind az ellátási vonalon.

Mao uakkor g-i "csodát" vitt végbe :

még soha sem sikerült egy ilyen humán erőforrásokkal, ennyire mélyen beágyazott társadalmi tradíciókkal, technikai innovatív készségekkel bíró, jellemzően mindíg is politikai egységre törekvő nép gazdasaágát, állami kereteit ennyire lepusztítani, népességének pedig akár 10-15%-át is éhenhalatni. 

 

8. Tenget, aki Mao halála után bezárta a koncentrációs (átnevelő) táborokat, majd lerakta a történelem leghosszabban tartó és ezidáig legnagyobb volumenű g-i fejlődésének az alapjait a hivatalos kínai politika és propaganda igyekszik elfelejtetni, uis Mao legyőzője volt. 

 

 

 

 

 

Ha, ennyire érdekel ezek évek történése Kínát illetően javasolnám a Watergate utáni usa-elnök, Ford látogatásának részleteit Maonál.

Előzmény: showtimes (304)