padam19 Creative Commons License 2017.01.24 0 0 250

Azon kívül, hogy film vagy digitális, alapvető különbség hogy az M8 nem full-frame hanem 1.3x crop, tehát a 35mm-es optikából 48mm-es lesz. Szóval erre sokkal inkább 28mm-es ajánlott (szvsz), ami 38mm-nek felel meg.

Illetve, ha színes képeket szeretnél készíteni vele, akkor elengedhetetlen az UV/IR szűrő használata.

 

Az M6TTL sokkal halkabb, kifinomultabb gép (az M8 kifejezetten hangos), nem digitális, jobb a keresője (jobbak a keretek), vékonyabb, jobb fogású, a fénymérőn kívül teljesen mechanikus, relatíve könnyen javítható.

 

Az M8 viszont egyszer meghibásodik, és javítani már nem biztos, hogy fogják azt a részét, max. beszámolják egy újabb (sokkal drágább) darabba.

Szóval vagy nagyon jó vétel, vagy pont az ellenkezője...

A képminőség mindenestre még ma is kiváló, ezzel nincs gond (ISO 640-ig).

Az enyém hellyel-közel hibátlan volt, amíg megvolt, bár a szenzoron már megjelent 1-2 halott pixel (szoftverrel kiszedhető) és por is került rá bőven (tisztítani kell, nem automatikus mint az újabbak esetében, bár nem valószínű, hogy valaki f16-on használja, ahol ezek látszanak).

 

Mindkettőt eladtam, az M6TTL sokkal jobban hiányzik.

 

Egyébként attól még, hogy lényegesen kisebb mint egy 6D, még nem lehet azt mondani rá, hogy jobb lenne, sőt. Van, akinek pont fordított irányba jött be a váltás (link).

A Canon-ra is van egy remek 40/2.8 STM optika, mint opció, a méretet és súlyt az is jelentősen redukálja.

Előzmény: focusgrafx (248)