ejropa2 Creative Commons License 2017.01.17 -1 1 9493

"A Sonderkommando kivégzett tagjainak titokban írásba foglalt tanúvallomásaiból, az utókornak szóló üzeneteiből Pelle azokat a részeket emeli ki, amelyek a Saul fia alapjául szolgálhattak, s a nézőnek visszaigazolják a film részleteinek hiteles valódiságát. Egyebek mellett az egyik Auschwitzi tekercsben olvasható a filmben is szereplő sonderes felkelés leírása. Az SS a Sonderkommando kivégzésére készült, erre volt válasz a felkelés."

http://nepszava.hu/cikk/1117790-auschwitz-magyar-szemmel

 

Nem gondolom, hogy hiteltelen a történet. Olvastam Nyiszli Miklós Mengele boncolóorvosa voltam c. könyvét egyszer rég, amelyben szó van róla, hogy a sonderkommando tagjai viszonylag szabadabban jártak-keltek, mi több, amíg ellátták a kegyetlen szolgálatot, addig elég jól ment a dolguk, ám aztán rendszeresen kivégezték őket, miként a fenti írásban is olvasható.

Amellett számos módon őrültek meg vagy adták fel a küzdelmet a táborban, más narratíva szerint: védekezett a lélek a rettenet ellen, miért ne lehetne valószerű, hogy valaki  a fiát akarja kivonni a közös sorstalanság alól, és méltóképpen eltemetni?

 

Számomra igen megrendítő és elgondolkodtató volt a film.

Előzmény: troglodita (9492)