Szia,
Kapcsolók kérdéskör: megfelelő előkészítés mellett simán lehet, akár 20-30 méterről is kapcsolni valamit (kondenzátor, megfelelő felhúzóellenállás, dióda és meg van oldva).
A kék optocsatolt relé (valójában valószínűleg egy breakout board) lényege pont az, hogy nem kell mögé semmi. A relé másik közkeletű, bár régies elnevezése a jelfogó, sokat elmond a működési elvéről: kis (vezérlő) jelre jelentős áramokat és/vagy feszültséget kapcsol. Izzót triakkal is meg lehet hajtani egyébként. A breakout lényege, hogy van rajta egy galvanikus leválasztás (optocsatoló), jó esetben még a nyák is úgy van kiképezve, hogy a gyenge-és az erősáramű rész elválik egymástól. Az optocsatoló után jön a nagyfeszültségű részt kapcsoló elem, ami nem egymás után értendő (kevés kivételtől eltekintve), hanem önmagában, csereszabatosan: triac, relé, szilárdtest-relé (SSR). Vagy ez, vagy az. Vagy amaz, ugye.
Erre korábban írtam már, nem tudom, hogy neked-e vagy másnak (és hogy itt-e és nem a FB csoportban). Ha a ház új, akkor nagy vonalakban mindent az UTÁN építhetsz be, hogy az e-építési naplót lezárták, előtte nem, mert ha bármi történik, a felelős építésvezetőt veszik elő, és ő egy élet egzisztenciáját kockáztatja. Nem lesz egyszerű érintésvédelmi szempontból kóser rendszert összehozni, mert fizikálisan és elektromosan is szeparálni kell az erős- és gyengeáramú (mikroáramú) részeket egymástól, megfelelő rögzítés, lángvédelem stb. alapértelmezett. Ha megnézel egy "valódi" okos konnektort, az nagyjából ezt tudja. Ha te építed utólag, akkor ami fontos: nulla, védővezető és fázis helyes kötése, minden 230 V-os rész vagy kettős érintésvédelemmel, vagy (végpontoknál) földelve. Tüskesor, hüvelysor felejtős, minden csavarozható vagy gyorsrögzítős sorkapocs legyen, az adatkábelek is. Adatra jó a telefonkábel + UTP csatlakozó, bár ezt az eszközoldalon annyira nem lesz egyszerű megvalósítani (sem a vezérlőpanel, sem a végpontok viszonylatában), bár nem lehetetlen. Én visszacsatolást is betennék (fénymennyiségmérés, árammérés), de ez az én fixa-ideám.