Kéktúra ellenőrök Creative Commons License 2017.01.10 0 15 60541

Üdvözöljük a fórumozókat!

 

Kicsit változtak a dolgok az MTSZ-ben, Bozó Bandi bácsi nem tudta már tovább vállalni a kéktúra igazolófüzetek ellenőrzését, segítői is kiszálltak ebből a projektből. A szövetség felkérésére most ketten látjuk el ezt a feladatot, mindketten többszörös Országos Kéktúra teljesítők vagyunk, de a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra sem ismeretlen a számunkra ;-). Azért hoztuk létre ezt a nikket közös megegyezéssel, hogy néha szólhassunk Hozzátok, vagy a kérdéseitekre válaszolhassunk itt a kéktúra fórumon is.

 

Sajnos, most egy olyan tendencia megjelenése miatt kell az itteni fórumozókhoz – vagyis a kéktúrázókhoz – szólnunk, ami a megfigyelésünk szerint egyre jobban terjed, és ami a kiírás szerint értékelhetetlenné teszi az igazoló füzeteket: ez pedig a dupla pecsételés hiánya a túrák határain! Mindhárom kéktúra mozgalom kiírása valamilyen módon megfogalmazza, hogy a túrák elkezdésekor és befejezésekor is kell pecsételni az igazoló füzetbe, így tehát a szakaszok közötti megszakítási pontokon két bélyegzésnek kell lenni egymás mellett!

Mivel a füzetek kiértékelésekor kénytelenek vagyunk az érvényben lévő kiíráshoz tartanunk magunkat és mindketten vagyunk annyira vaskalaposak, hogy ezt természetesnek is vegyük, már több teljesítés igazolását nem tettük meg. Az ezek feletti végső döntést az MTSZ-re bíztuk. Úgy gondoljuk, mindenki járja úgy a kéktúráját, ahogy akarja, de ha jelvényt is szeretne érte, akkor teljesítenie kell a kiírásban megfogalmazott előírásokat.

 

Szeretnénk minél több fórumon a teljesítők tudomására hozni, hogy aki nem vette eddig a fáradtságot, hogy elolvassa és megjegyezze az igazolás szabályos módját, az még időben észbe kaphasson. Úgy gondoljuk, ha nem várnánk el a dupla pecsételést a túrák határán, akkor bizony sokan lelkiismeret-furdalás nélkül kihagynának szakaszokat. Ettől válna egy útvonalkövető mozgalom félig-meddig (vagy akár teljesen?) érintőpontossá és a jelvénye akár pár száz kilométer teljesítésével megszerezhetővé. És ettől vesztené el az értékét minden új teljesítés, mert mindenki tudná, hogy ezt már simán le lehet szakasz kihagyásokkal is nyomni, igazolás szempontjából teljesen szabályosan. Persze mindenki magának csinálja, ezzel nem szúr ki mással és most is vannak csalók, de ezen még enyhíteni nem lenne kívánatos a kéktúrák jövője szempontjából. Az igazi kéktúrázók kedélyét – a miénket is – igenis borzolja, ha olyanok is megkapják az elismerést, akik (el)ismerten nem teljesítették a teljes távot vagy akiktől már nem is lett megkövetelve a túra kiírás szerinti végigjárása!

 

Röviden ennyi lett volna. Szeretnénk megkérni Benneteket, hogy legyetek szívesek, és a fentebb leírtakat minél több fórumon, és az ismerőseitek között is terjesszétek, mert nem szeretnénk, ha bárkit is meglepetésként érjen az, hogy az igazolófüzete szerinti teljesítését nem ismerjük el!