Törölt nick Creative Commons License 2017.01.05 0 0 171740

Szerintem nem csak a villany számlába számít bele a jó szigetelés. Mondjuk az tény ha bemelegedett állapotában megfűtöm a gőzzel kicsit akkor 10 fokot 10 perc alatt esik, kikapcsolás után másfél órával még mindig 40 fokos a kazán oldala. Nekem is van egy kontrol hőmérőm az oldalán alul/hátul. Az 20 perc után ugyan annyit mutat mint a PID. Biztos, hogy számít valamit még ha csak pár fokot is nyer vele az ember. A Gaggia-nak viszonylag kicsi a bojlere, de nagy teljesítményű a fűtése és ott számít, hogy minden hőenergiát a víz melegítésére koncentráljunk a csapolás indításánál (persze ezt minél jobban kontrollálva) Szilikon szivacsot itthon lehet kapnia bondex.hu nevű oldalon, eléggé drága sajnos. Lehet még ebay-en aliexpressen is venni.

 

Csináltam ma duplával is méréseket. Dupla ristrettok esetén 45ml/40mp alatt kb 3-4 fokos esést mutatott, dupla presszóval 60ml/40mp kb 4-5 fokos esést mutatott. Ez megint nem olyan rossz eredmény, mert nagyjából 8-9 fokokat mérnek duplával, elég sok mérés/grafikon van ezekről.

 

"Ugyanez PID nélkül csak abban akadályozna hogy megismételd a produkciót?"

 

Én nagyon sokáig vártam a PID beépítéssel. Sok mindent megtanul közben az ember és nem csak a PID-et tekergeti össze vissza ész nélkül. Előbb legyen tökéletes az előkészítés, kiismeri az ember a technikát stb. Első körön ment a vakon szörfölés. Lehet figyelni a fűtés ki be kapcsolását. Így utólag eléggé esélytelen voltam, mert a gyári 107-es termosztát alsó pontja 100-101 fok a felső 110-101. Ez elég kevés kávéval adott élvezhető eredményt. Utána beraktam egy kontroll hőmérőt a bojler hátuljára. Ez nagyon sokat segít már, egyszerűen kikapcsoltam a gépet és figyeltem ahogy vissza hül a gép és adott hőmérsékleten gyorsan bekapcs és indítottam a csapolást. Ezzel azért elég jól együtt lehet élni, de itt is van egy probléma. Egy 30-40mp-es csapolás végére amikor 95 fokon indítod a csapolást akkor ő egyből ráadja a fűtést és túlfűti a végét. Ezután jött a PID ami nagyban megkönnyíti a hőmérsékletek között a szörfölést és a reprodukálhatóságot. Annyi változó van a kávé készítésben, hogy minden képen ajánlott az egyik legfontosabb paramétert stabilan tartani, arra nem kell utána figyelni.

Előzmény: Irvine811 (171735)