krizsi_l Creative Commons License 2017.01.02 0 0 171704

Nem számoltam, 5-6? éve élek együtt egy 2000 körüli Babyvel. Mindig igyekeztem odafigyelni a hőfokára. Eleinte csak hűtő csapolással, ráfűtéssel. Néha sikerült közel kerülni az aktuális kávé hőigényéhez. Aztán PID-eltem.

Az általánosan elterjet megoldás, miszerint a gyári gomba helyére kerül be a hőelem, én a főzőfejbe építettem be. Úgy gondoltam ott kellene érzékelni, ahol az  szabályzoni szeretnénk. A bojler, a benne levő víz hőmérséklete,  elég távol tud lenni attól ami a pogácsára folyik. Persze ettől pedig a fűtőszál van "távol".

Az első csapolásoknál elcsodálkoztam rajta, hogy 7-8 fokot esik a főzőfej hőmérséklete 2 db eszpresszó elkészítése végére. A bojleré hőmérséklete valószínűleg nem így alakul, de nem igazán ez a fontos. Persze az is igaz, hogy a főzőfej hőmérséklete sem annyi mint a pogácsára folyó vízé. Azért úgy gondolom közelebb van a főzőfejéhez mint a bojler falához.

Rövid iőn belül azt a gyakorlatot alakítottam ki, hogy a csapolás megkezdése előtt a gőzgombbalráfűtök. Sokat. Mondhatni rengeteget. 11mp-et. Ezután azonnal indítom a szivattyút. 1-2 mp-ig megemelkedik a hőfok 1 fokkal, kb a csapolás feléig tartja, majd esik. A két eszpresszó elkészítésének végére így is 4-6 fokot esik a főzőfej hőmérséklete azon a ponton ahol mérek.

Előzmény: Katoczi (171702)