tisztavíz_ Creative Commons License 2017.01.02 0 0 13998

Elkezdtem írni egy összefoglalót, nem tudom mikorra lesz meg. A jelenlegi lakhelyemen nincs lehetőségem fával dolgozni. Itt Sopronban még arra is nagyítóval kell asztalost keresni, hogy elvállaljon egy asztallap újralakkozást, nemhogy dobozt készítsen. Ha van lehetőséged, szerszámod (asztalos körfűrész), szerintem elkészítési időben is jobban jársz a fával.

A szürkelemez mindenképp meg fog vetemedni a ragasztótól bevonáskor, de lehet úgy ragasztani a lapokat, hogy ez kevésbé érvényesüljön (az alap ívelése felfelé álljon, az oldalaké kifelé) és ki is lehet belőle "húzni" a görbületet bevonás után egy bizonyos méretig. Belülről a két oldalt tenyérrel lehet nyomni kifelé, nem kell sajnálni. Csak ne törjön meg a lemez, bár kész dobozt nehéz megtörni. Sík lapokat sikerült már enyhén behorpasztanom (bevonás után nem látszik). A legnagyobb doboznál nem tudtam tökéletesen kihúzni, mert a lemez oldala középen is behajlott, nem csak a tetején. A fedelek (sima lemez) mégjobban begörbültek, nagyon sokat bajlódtam mire kihúztam a görbületet.

A Pantonban egy nagyon kedves hölgy vágta nekem a lemezeket egyesével, az élek mégis ferdék lettek (levásárolhatom, a Panton korrekt cég). Nyomdai vágógéppel sosem lesz jó, szerintem. Az ölesléc 2cm-es éle mellett 25mm-es OLFA sniccerrel 2.5 tördelhető pengét kitolva viszonylag merőlegeset lehet vágni. Még tizedmillimétereket is le lehet vágni a lemezből (rontás esetén). A rövid éle mellett nem szabad vágni, az acélpenge kinyalja (az enyém már félig odavan). A 18mm-es sniccer szerintem ehhez kevés, flexel a penge és nem lesz szép a vágáskép.

Azt vettem észre, nagy doboznál (50*30cm-es oldalméret) az oldalakat is darabokból érdemes bevonni, kis darabot szépen fel lehet kasírozni. Az illesztés kisebb probléma mint a gyűrődés, csak így rengeteg idő a borítóanyag megtervezése, feldarabolása. Ha borítóanyagnak csak a fele van megkenve egyszerre, az a rész lesz csúnya ahonnan folytatva lett. (Ezért jó a tapéta, körbe lehet menni vele a dobozon, bár nekem csak ezzel az egy, kb. 150g-os tapétával van tapasztalatom.)

A Duvilax BD-20 vízzel keverve jó, de a borítóanyag felvitele nagyon érzékeny a víz mennyiségére. Már nem dolgozom ecsettel csak a festőhengerrel. Bankkártyával le lehet nyomni róla a ragasztó nagy részét, folyóvízzel teljesen kimosható. Már kb. 10* mostam és olyan mint újkorában. A festőtálba bele kell szárítani a maradék ragasztót (miután át lett öntve edénybe), száradás után a nagy része egy átlátszó rétegként egyben kijön, ami nem azt körömkefével vizesen le lehet szedni.

Selejtbe ment az utolsó két ív papírom, amivel a dobozhoz illően be tudtam volna vonni a tegnap készült dobozok fedelét. Nem tudom hogy jutna el hozzám gazdaságosan. Arra gondoltam, hogy kipróbálom vászonnal a bevonást, ha feleennyit szenvedek vele akkor nem fog érdekelni, hogy négyszer annyiba kerül mint a papír.

Előzmény: GPF (13996)