sancibácsi Creative Commons License 2016.12.30 0 0 10032

Hogy Én hogyan látom Laci?

 

Valóban egyfelől, és ez persze mellékes: azért kicsit pozitívabb fogadtatást vártam volna.

Illúzión nem volt, mert már ismerem itt hogy mennek a dolgok a fórumon.

Ha mást nem is, de azért azt el lehet ismerni róla, hogy ez a kamra/megoldás/kályha/.... tehát ez a videó nagyon jól szemlélteti az örvénylést, a gázok/láng áramlását. Ennyi.

 

Másrészt. Ugye kialakult itt egy vita, amiből én kimaradtam kicsit. Gondolom ezzel kapcs. volt maga a kérdés is.

Ezzel kapcsolatban, ha rövid akarok lenni, akkor két dolgot kell megjegyezni; amit én fontosnak találok.

 

I.

A másodlagos égés/égéskamra.

Ennek valóban nem nagyon van definíciója. Mi a legtöbb szót, terminológiát a skandináv, vagy az angol nyelvekből vettünk át a tömegkályha területén. De akár ez, akár az, ebben megegyeznek, hogy maga a tűztér/égéstér két osztatú. Az alsó a firebox. A felsőt pedig secondary combustion chamber-nek. Magyar fordításban másodlagos égéstérnek, vagy m.-os égéskamrának hívják.

Egyes kandalló tipusoknál is megvan ez a két osztatúság, de ott mivel lassú a gázok sebessége, elkülöníthető az elsődleges égés, illetve a sekunder/tercier levegővel égő lebegő-játszó lángnyelvek. (talán ezért is értik félre egyesek azt, amiről beszélünk).

Itt a tömegkályháknál is van mindegyik tipusnál másodlagos levegő bevezetése is. Viszont a lángnyelv hosszúsága miatt nem választható szét, hogy a lángnyelv melyik része ég elsődleges levegővel, illetve honnan a másodlagossal. Mert a fenti kamrában is ugyanaz a fagáz ég, mint lent (csak lent + égés is van. (Ezért is tartom félre vezetőnek a Juhász János féle videót)).

Tehát hogy mit is tekintünk másodlagos égésnek? A fenti kamrában zajló égést, vagy a másodlagos levegővel történő oxidációt, égési folyamatot? Gyakorlatilag egyik sincs távol egymástól, majdnem ugyarról beszélünk.

 

II.

Maga a videó, hogy nem bizonyítja azt, amit állítunk?????

:-)

Hát ugyan mit állítottunk? Nem sokat. Mondanám, hogy olvassatok vissza. De ezzel kapcsolatban itt a fórumon két (három) látás volt.

1.

Szallai Péter (Vackor), Antal Béla (AB69) féle megközelítés. Ami a Lars Helbro féle: centrifugal carburator néven futott. Ő(k) állították azt, hogy a felső másodlagos égéskamrában, ADDIG örvénylenek a fagázok fajsúlyuk miatt, amíg tökéletesen el nem égnek. Tehát a nehezebb gázok egészen addig visszafordulnak, amíg el nem égnek.

2.

Én ennél kicsit light-sabb verziót képviseltem. Ha jól emlékszem még régen is. (Elnézést, ha nem).

Vagyis én abban az elméletet osztom, és a gyakorlat, tapasztalatok is ezt igazolják; hogy:

A tűztér felső részébe előmelegített PLUSZ égési levegőt kell vezetni. Ez a torok alatt keveredni kényszerül a tűztérben már égő gázokkal. Majd a felső kamrában még mindíg megvan az égési hőmérséklet, feltételek ahhoz; és itt tovább keverednek: még égnek.

(Erre legalább 4 féle tecn.-t ismerek: a 2 féle finnt, a dánt, az oroszt. Más a kamra kialakítás, de a lényeg, a cél, hatás ugyanaz).  Erről szól az a TTT, vagy 3T elmélet. Hőmérséklet, Keveredés, és IDŐ. (Azt állítják, hogy a fagázok, levegő kémiai reakciójához a tűztérben, tehát megfelelő körülmények (keveredés,...) esetén is (2)-3 másodperc kell.

Erre szolgált a felső kamra, illetve volt termikus hatékonyságra gyakorolt hatása is.

Én csak ennyit állítottam. Nem többet. És ezt most is tartom. Ezen a videón pedig nagyon jól látszik az égés, a láng örvénylése, visszafordulása önmagába.

Az, hogy innen el nem égett dolgok egyáltalán nem tudnak tovább jutni: (1. pont) én ezt nem látom bizonyítottnak. Erre még nem láttam kísérletet, adatokat.

(3).

Ugye a harmadik:

Kezdettől fogva voltak fanyalgók. ( Ha vissza olvasol, már kezdetben megjelentek, akik a cserépkályhára, kemencére, ... esküdtek. Akik szerint annál nincs, és soha nem is lesz jobb,....).

Szerintűk semmire nem jó, nincs ott égés, kamu,....

 

Előzmény: laci nem betyár (10018)